Top 10 olasz cég, amely már blokklánc technológiát használ

A blokklánc technológia nemcsak a Bitcoin fizetést támogatja, hanem sokkal szélesebb körben alkalmazható a Bitcointól független területeken is. A cégek világszerte keresik a felhasználási lehetőségeket hogyan tudnák alkalmazni a technológia nyújtotta előnyöket. Ebben a cikkünkben megnézünk 10 olyan olasz céget, amelyek már blokkláncot alkalmaznak az üzleti folyamataik hatékonyabbá tételére.

Ania

Az 1944-ben alapított Ania egy olasz biztosítótársaságokat képviselő szövetség. A társaság nemrégiben lépett partnerségre az IBM-mel és a Reply-val egy Sandbox projekt fejlesztésére. A Sandbox egy olyan védett platform, amit a biztosítók közötti vitarendezési eljárások tesztelésére fejlesztettek le. A rendszer a biztosító vállalatok és a biztosítottak számára is nyitott. A platform lehetővé teszi a jogszabályalkotók számára is a projektben a részvételt az eljárások gyorsabb lebonyolítása végett.

Banca Mediolanum

Banca Mediolanum S.p.A egy olasz bank, amely a banki tevékenységen kívül aktív a biztosítói és eszközmenedzsment piacon is. A cég az Ethereum hálózatot használja arra, hogy hitelesítse a nem-pénzügyi nyilatkozatok megváltoztathatatlanságát. A nem-pénzügyi nyilatkozatokat olyan dokumentumokban használják, amelyek jogszabályhoz kapcsolódó információkat gyűjtenek, ilyen például a környezetvédelmi és szociális jogszabályok. Ezenkívül a bank keresi a blokklánc alkalmazási lehetőségét a dokumentumok autentikációjahoz kapcsolódóan is.

Barilla

A Barilla egy olasz élelmiszeripari cég, amely az IBM-mel szövetkezve fejlesztett egy pilotprojektet, amelynek célja, hogy a blokkláncot kihasználva ellenőrizzék az élelmiszerek eredetét. A platform garantálja a végtermékek és az alapanyagok minőségét a kertből kiindulva egészen az asztalra kerülésig. A platform első alkalmazása a friss olasz bazsalikom esetében volt megvalósítva.

Carrefour Italy

A francia nemzetközi hipermarketlánc több mint 12.300 önkiszolgáló bolttal és 1528 hipermarkettel rendelkezik. Az első élelmiszeripari vállalat volt, amely bevezette a blokklánc technológiát a termékek nyomonkövetésére. A platformhoz egy kapcsolódó applikációt is fejlesztettek a könnyebb felhasználhatóság végett. A platformot főleg a csirketermékekhez és citrusfélékhez használják.

Bari városi hivatal

Bari adriai kikötőváros Olaszország déli részén és Puglia régió központja. A város egy olasz startuppal, a Siaval működött együtt egy blokklánc projekt indításában. A projekt fő célja digitalizálni a folyamatokat a kezességek menedzselésénél; bankok, pénzügyi közvetítők és bankok által kiadott garanciákhoz kapcsolódó folyamatok digitalizálása, és ezek hitelesítése és visszavonhatatlanságának a biztosítása.

Szicília vörösnarancs konzorciuma

Ez egy élelmiszer és borkereskedő cég Szicília szigetén. A vállalat egy blokklánc platformot fejlesztett, amellyel az élelmiszercsalásokat akarják megfékezni, és olyan szolgáltatást akarnak nyújtani a fogyasztóik számára, amellyel beazonosíthatók a citrusféle gyümölcsök eredete és minősége. A platform egy okostelefonra telepíthető és beszkennelve a terméket lehet leellenőrizni az eredetét. A platform információt nyújt a termékszármazási helyéről, betakarítás időpontjáról, konzerválás módjáról és a disztribúcióról.

Create

A vállalat az Olasz Agrár-, Élelmiszeripari és Erdészeti Minisztérium alá tartozik. Nemrégiben a Microsofttal közösen fejlesztettek egy platformot, amely képes nyomon követni a fatermékeket az élőfától egészen a vásárlóig. A blokklánc rendszer lehetővé teszi a fa teljes életciklusának a nyomon követését a fa ültetésétől kezdve egészen a bútorgyártásig.

itTaxi

Ez a legnagyobb taxihálózat Olaszországban több mint 15.000 taggal. A cég az olasz Chainside blokklánc startuppal lépett partnerségre, és kifejlesztettek egy blokkláncot, amely lehetővé teszi az utazás díjának a fizetését Bitcoinnal és kriptovalutával.

Olasz Posta

Az olasz újság a Conio-ba fektetett be, ami egy olasz kriptotárca Bitcoinok tárolására. A vállalat egyéb blokklánc fejlesztéséken is dolgozik az IBM-mel és a Hyperledgerrel közösen.

UniCredit

Az UniCredit egy olasz globális banki és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat. A bank részt vett a we.trade platform megalkotásában is. A bank nemrégiben jóváhagyta, hogy az Asa Csoport, egy fém csomagoló cég kriptovalutában fizessen a beszállítójának egy bádog szállítmányért.

Ahogy a felsorolás is mutatja, egyre több ismert mainstream és pénzügyi szolgáltató cég használja a blokkláncot a napi operatív működésben, és nemcsak Olaszországban, hanem világszerte is. Reméljük hamarosan Magyarországról is beszámolhatunk hasonló fejleményekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük