Egy stabilcoin térnyerése elindíthatja a “második stabilcoin-háborút”

A Binance kriptotőzsde szeptember elején jelentette be, hogy az ügyfelei USD Coin (USDC), Pax Dollar (USDP) és True USD (TUSD) tokenjeit automatikusan a Binance USD (BUSD) tokenjére konvertálják át. Ezen lépés következtében a BUSD részesedése a stabilcoinok piacán folyamatosan emelkedni kezdett, és mostanra elérte a 15,48%-ot.

Az FTX vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried a történtekre válaszul elmondta, hogy a Binance stabilcoinjának a ”második stabilcoin-háborút” indíthatja el  a piaci kapitalizációjának gyors növekedése miatt.

A BUSD részesedése a stabilcoinok piacán szeptember 7-én még 10,01% volt, viszont október 22-ére ez az arány már 15,48%-ra emelkedett a Coin Metrics adatai szerint. Emellett a Binance USD piaci kapitalizációja az elmúlt 30 nap folyamán 3,3%-kal, 21,7 milliárd dollárra emelkedett. Összehasonlításként a többi stabilcoin, mint az USDT 68,4 milliárd, míg az USDC 43,9 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik.

A vezérigazgató hozzátette, hogy az első ehhez hasonló ”háború” még 2018-ban következett be. Ennek során öt stabilcoin között zajlott a verseny, és aminek eredményéül az USDT és USDC került ki vezetőként.

Azóta az USDT meg tudta őrizni első helyét versenytársaival szemben 48%-os részesedéssel, habár 2020 óta 88%-ról esett vissza. Ugyanebben az időszakban az USDC piaci részesedése 10%-ról 32%-ra növekedett, míg a BUSD emelkedése még látványosabb, 0,5%-ról 15,48%-ra ugrott.

Szeptember elején közölte a Binance, hogy az USDC, TUSD, USDP stabolcoinokban tartott befektetéseket szeptember 29-én 1:1 arányban automatikusan BUSD-re konvertálja át. A tőzsde elmondása szerint ezen lépésével a likviditást és tőkehatékonyságot szerették volna segíteni a felhasználók számára. Akkor megjegyezték, hogy hasonló terveik vannak az USDT-t illetően is, viszont szerintük ez változhat még.