Ilyet se minden nap olvasni: állami tulajdonú kriptovaluta tőzsde indul Indonéziában

Az indonéz kereskedelmi miniszterhelyettes Jerry Sambuaga bejelentette, hogy a minisztérium saját kriptotőzsdével jelenik meg a piacon a nem túl távoli jövőben. Ez az új kezdeményezés lehetővé teszi a kormányzat számára is, hogy belépjen az országban virágzó kriptovaluta szektorába. A becslések szerint 2020-ban Indonéziában több mint 4.44 milliárd dollár értékben zajlott le digitális eszközökhöz kapcsolódó kereskedés, hivatkozik a minisztérium saját forrásaira.

A közeljövőben, lehet hogy már pár hónapon belül, elindítunk egy tőzsdét. Ez a tőzsde ezeknek a kriptovaluta eszközöknek a kereskedését kezeli majd szabályozott körülmények között.” Újságolta el a hírt Sambuaga egy kriptotémával foglalkozó online műsorban, amelyről a helyi újság, a Tempo.co számolt be.

Sambuaga kiemelte, hogy az indonéz kriptovaluta piac évről évre dinamikusan növekszik, ami azt indukálja, hogy egy kiváló alternatíva lehet a vállalkozó szellemű minisztérium számára a digitális eszközök és a digitális tokenek felé való elmozdulás. Emellett hozzátette, hogy “a kereskedelmi volumen növekedésének egyik legerősebb oszlopává válhat.”

Az országban 2018 szeptemberében lett legalizálva a digitális eszközökkel való kereskedés a lakossági befektetők számára.

Az Indonesian Blockchain Association, az ország egyik blokklánc témájú szövetsége által publikált jelentés szerint a tavalyi évben több mint 1.5 millió kriptovalutákkal kereskedőt becsültek az országban, amely elképesztő mértékű, több mint 2200%-os növekedés 2015-höz képest.

Az adat akkor válik különösen érdekessé, ha összevetjük a Indonézia teljes népességével, ami 270 millió fő. Még érdekesebb, ha azt is hozzáemeljük, hogy a lakosság 80%-ának máig nincs bankszámlája és soha nem használt még banki szolgáltatást.

Állami kriptotőzsdék? Megáll az ész!

A friss hír beleillik abba a nemzetközi trendbe, amely alapján egyre több állami szereplő indít saját kriptovaluta szolgáltatást, ezzel csábítva el a hazai kereskedőket a privát szektori versenytársaktól.

Többek között a kriptovaluták iránt igencsak lelkes venezuelai kormány is elindította már tavaly novemberben a saját kriptotőzsdéjét. Ott elsősorban a saját állami kibocsátású tokenjükkel, a petróval (PTR) lehet kereskedni, de listázták a bitcoint, a litecoint és az országban különösen népszerű DASH tokent is. A platform Venezuela Exchange (VEX) néven fut.