Egy USDC birtokos 2 millió dollárt bukott a nagy pánikoláson

Nincs annál rémisztőbb helyzet egy kriptopiaci befektető számára, mint amikor egyik pillanatról a másikra pánik tör ki valamilyen változás vagy hír miatt és hatalmas eladási hullám kezdődik. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor az hullámként gyűrűzik tovább és olyan szintű árzuhanáshoz vezet, ami egyesek egész életében gyűjtött megtakarításának elvesztését jelentheti. Még múlt héten csődölt be az amerikai pénzügyi piac egyik legnagyobb bankja, a Silicon Valley Bank.

Az USDC helyzete a Silicon Valley Bank csődjével nagyon nehéz lett

Az USDC, a Circle által kibocsátott második legnagyobb stabilcoin rögzítése azonnal elszakadt a dollártól, miután kiderült, hogy a Circle készpénztartalékának 25%-a az SVB-ben volt lekötve. A piaci szereplők pedig reagáltak a hírekre és hihetetlenül ütemű eladáshullám indult be. A többség a Tether irányába menekült, amely már korábban közölte, hogy nincs kitettsége a Silicon Valley Bankkal szemben. Sokaknak sikerült is a menekülés még időben, de nem mindenkinek. Bejárta a Twittert egy bizonyos BowTiedPickle nevű felhasználó tweetje. Ebben egy olyan befektetőről írt, aki 2 millió dolláros kifizetéséért cserébe 0,05 USDT-t kapott csak.

Rövidesen az is kiderült, hogy a befektető a KyberSwap aggregációs routerét használta, hogy nagy mennyiségű 3CRV likviditási tokent USDT-re váltson. Tehát a befektető stabilcoinjai egy likviditási poolban voltak és mindent eladhatott volna USDT-ért 6%-os slippage költség mellett. De mivel nagyon sietett, ezért nem állított be slippage százalékot a tranzakcióhoz, tehát nem határozta meg az árat, amiért átmehet a tranzakciója. Úgyhogy emberi hiba történt, elég komoly eredménnyel. Az USDC még nem teljesen veszett fejsze, de már nincs egy az egyben dollárhoz kötve. Jelenleg 0,9 dollárt adnak 1 USDC-ért, plusz a Circle elveszítette piaci kapitalizációjának közel 20%-át. Nagyon nehéz lesz azonban innen menteni a helyzetet, a Coinbase és a Binance már le is tiltotta az USDC átváltásokat és a pániknak nagyon nehéz gátat szabni.