Egyetlen tárcában landoltak a Bitfinex támadásban érintett érmék

A napokban a 2016-os Bitfinex kriptotőzsde megtámadásából származó, közel 100 ezer bitcoin – jelenlegi értékén számolva 3,6 miliárd dollár – 23 tranzakciót követően egyetlen tárcába landolt. Azóta a BTC csak csendben üldögél, a vállalat pedig megerősítette, hogy „továbbra is globálisan együttműködik a bűnüldöző szervekkel” az ügy érdekében.

2016. augusztus 2-án megtámadták a Bitfinex kriptotőzsdét, és közel 120 000 bitcoinnak kelt lába. Azóta már többször is mozgásba lendültek az érintett érmék, most pedig 23 tranzakció után 94 643,29 BTC került újabb rejtekhelyére, egyetlen tárcába. A tranzakciókra és a tárca címére a Btcparser.com blokklánc elemzője csapott le, majd a Gold Found In Sand (GFIS) Telegram kutatócsoport megfigyelte, hogy a tranzakciók a „bc1qazcm76385858nkj2dj986etajv6wqquslv8uxwczt” tárcacímre konszolidálódnak. A pénzmozgásokat különböző értékű bitcoin töredékekre osztották fel, az átutalásokat ugyanakkor nem éppen felelősségteljesen folytatták le. A megjelölt tárcát például a blokklánc-kutatók már régóta a 2016-os Bitfinex hackelés érintettjeként tartják számon.

A Bitfinex hackerei utoljára akkor mozgatták a lopott érméket, amikor a bitcoin április közepén megközelítette a 64 ezer dolláros árfolyamcsúcsot. Akkor a tranzakciókra a Whale Alert nevű, nagy összegű kriptovaluta tranzakciók nyomon követesére specializálódott szervezet hívta fel a figyelmet, a Twitter fiókján keresztül. A GFIS pedig úgy nyilatkozott, hogy a „mozgás valószínűleg szándékosan történt, hogy egy kicsit megrángassák az árfolyamot”.

„Jelenleg 10-15 ezer bitcoint mozgatnak. – jegyezték meg a GFIS kutatói – A bejegyzés írásakor a cím már több mint 94 ezer bitcoint gyűjtött össze. Az átutalások pedig továbbra is folytatódnak.”

A Bitfinex kriptotőzsde, mely többször is jutalmat ajánlott fel az ismeretlen támadóknak, nemrégiben közölte, hogy az ügy érdekében még mindig együttműködik a bűnüldöző szervekkel.

„A Bitfinex továbbra is globálisan együttműködik a bűnüldöző szervekkel, a kriptotőzsdékkel és a tárcaszolgáltatókkal a 2016-os hack során ellopott bitcoinok visszaszerzése érdekében” – nyilatkozta.