Úgy tűnik, nem vált be annyira a legújabb Bitcoin-projekt

Már pár napja is írtunk róla, hogy a Bitcoin Ordinals bevéséseket megalkotó Casey Rodarmor új projektje, a Bitcoin Runes protokoll jelentős visszaesést mutat. A felezési eseménnyel együtt indult protokoll felhasználóinak száma jelentősen visszaesett az árakkal együtt. Az első héten még 135 millió dollárnyi díjat termeltek a “rúnák”, azóta viszont drasztikus a visszaesés. Május 10-e például a Runes történetének legkevesebb aktivitást hozó napja volt több mérőszám tekintetében is. Ezen a napon hozták létre a legkevesebb új tokent és ezen a napon lépett interakcióba a protokollal a legkevesebb új tárca. Azért ez nagy változás ahhoz képest, hogy a felezés után az izgatott befektetők még egymást taposták a blokkhelyekért.

A Runes aktivitása csökken, de ettől függetlenül jó a Bitcoinnak ez a projekt is

A The Block adatai a protokoll által generált díjak folyamatos csökkenését mutatják az indulás óta eltelt időszakban. Bár a Runes még mindig több százezer dollárnyi díjat generál naponta a Bitcoin láncán, a díjak összege az elmúlt tizenkét napban csak kétszer érte el az 1 millió dollárt. Persze sok platform küzd a korai időszakban az elfogadás problémájával. De itt azért más a helyzet, a Runes ugyanis messze van az ismeretlenségtől. A Magic Eden adatai szerint több Rune-gyűjtemény piaci kapitalizációja is több százmillió dollárra rúg. Casey Rodarmor igyekszik azért generálni a hype-ot, nemrég egy audioreaktív generatív művészeti projektet is dicsért egy hongkongi Ordinals eseményen.

Bárhogy is legyen, ettől függetlenül nagyon pozitív, hogy már lehetségesek különböző tokenszabványok a Bitcoin blokkláncán. Ez alternatív felhasználási lehetőségeket eredményez, ami végsősoron növeli a Bitcoin népszerűségét. A Runes maga a Bitcoin UTXO modelljét és az OP_RETURN opkódot kihasználva a BRC20 szabványnál is hatékonyabb Bitcoin tokenizálási megoldást kínál. A lényege, hogy a Rodarmor által létrehozott, módosított First In First Out elszámolási módszerrel a satoshik mondhatni megmaradhatnak blokklánc tranzakciókon keresztül. Így pedig helyettesíthető tokenek is használhatóak a Bitcoinon. Ez főként mémcoin kereskedési aktivitást eredményezett a hálózaton. A hálózaton, amely nemrég dolgozta fel az egymilliárdodik tranzakcióját.