Egyre kevesebb coint kényszerülnek eladni a BTC bányászok

2022. februárjában egy olyan esemény vette kezdetét Ukrajnában Oroszország támadását követően, amely globális energiaválságot és azon keresztül globális recessziót idézett elő. A háború hatásai nem kímélték a kriptoszektort sem, gondoljunk csak a kriptobányászok nehéz helyzetére. És akkor még nem beszéltünk az egyéb nem várt eseményekről, mint a Luna ökoszisztémájának összeomlásáról és az FTX csődjéről.

A bitcoin bányászok túlvannak már a nehezén?

A 2022-es energiakrízis mindenesetre nagyon keményen érintette a nagy bányászokat és a kis cégeket is. A legnagyobb problémával a nagy cégek szembesültek, akik a hihetetlenül jó profitot hozó 2021 után komoly hitelfelvételbe kezdtek, hogy bővülhessenek. Nem csak legendákról és állandó panaszról van szó, a blokklánc adatok is azt mutatják, hogy nagyon kemény volt az idei év a bányászok számára. Az év kezdete óta zuhanórepülésbe kezdett a bányászok exahashra vetített bevétele, ráadásul a bitcoin árának volatilitása nem segítette a coinok értékesítésével való túlélési kísérleteket. A lenti grafikonon a bitcoin hashráta 30 és 60 napos mozgóátlagát láthatjuk, ami tökéletesen megmutatja a bányászok nehéz helyzetét.

Amikor a 30 napos mozgóátlag a 60 napos mozgóátlag alá esik, akkor túl drága lesz a bitcoin bányászata, tehát masszív veszteségek kezdenek termelődni. Ez idén már négyszer fordult elő, júniusban, júliusban, augusztusban és most decemberben. A CryptoSlate elemzése szerint hatalmas mennyiségben értékesítettek már bitcoint a bányászok, de messze nem az összeset, ami a birtokunkban volt. Sőt, az adatok azt mutatják, hogy az év kezdete óta csökkent a bányászok által eladott BTC mennyisége. Volt néhány kiugrás, amikor nagyobb mennyiség került értékesítésre, de a bányászok többségénél csökken az értékesítési trend. Eddig 2022-ben a bányászok úgy 57000 bitcoint küldtek be kriptotőzsdékre, 18500-at a Binance-re és 12500-at a Coinbase-re. Minden külső tényezőtől függetlenül azonban egy dolog biztos: a bitcoin hálózata stabilan és kiszámíthatóan működik. Ráadásul a növekvő energiaköltségek nem érintették annyira súlyosan a hashrátát sem.