Egyre kevesebb kriptovaluta tranzakció köthető a bűnözőkhöz

2020 hihetetlen év volt a kriptovaluták számára. A világon végigsöprő koronavírus-járvány pusztítása ellenére a bitcoin megdöntötte minden eddigi árfolyam rekordját, főként az intézményi befektetők megnövekedett kereslete miatt, amelyet a kriptovaluta közösségben sokan már régóta vártak.

A kriptovaluták azonban még mindig vonzó alternatívaként funkcionálnak a bűnözők számára elsősorban azért, mert nehéz a velük kezdeményezett tranzakciókat nyomon követni, másrészt a világ bármely pontjára lehet gyorsan és viszonylag olcsón pénzt utalni. Sokan emiatt néznek rosszallóan a virtuális pénzekre és nevezik őket a bűnözők fizetőeszközének. A fanyalgóknak viszont van egy jó hírünk: 2020-ban jelentősen csökkent a bűnözéshez köthető kriptovaluta tranzakciók száma, állítja a Chainalysis legfrissebb jelentése.

2019-ben az összes kriptovaluta tranzakció 2,1%-a volt bűnözéshoz vagy terrorizmushoz köthető, vagyis nagyjából 21,4 milliárd dollár. 2020-ban az összes kriptovalutával folytatott ügylet mindössze 0,34%-a kapcsolódott illegális tevékenységhez, azaz nagyjából 10 milliárd dollár. Az arányok megváltozásának az egyik oka nem más, mint az intézményi befektetők és a magánszemélyek megnövekedett aktivitása, amely 2019 és 2020 között megháromszorozódott.

2019-ben a legtöbb bűnözőkhöz köthető tárcacím és az azok között lebonyolított utalások olyan jól ismert kriptovaluta csalással állnak összefüggésben, mint a PlusToken.

Az összes kriptovaluta tranzakción belül a bűnüzéshez köthető tranzakciók aránya

Bűncselekmények, melyekhez kriptovalutát használtak

Bűncselekmények, melyekhez kriptovalutát használtak

A fenti grafikon azt mutatja, hogy mely bűncselekménytípusokhoz kapcsolódik a legtöbb kriptovaluta tranzakció 2017 és 2020 között. Mint az látható, 2019-hez hasonlóan 2020-ban is a kriptocsalások tették ki az összes kriptovalutával kapcsolatos bűncselekmény többségét, az illegális tevékenység 54%-át, ami nagyjából 2,6 dollárt jelent. Mindazonáltal mind az elkövetett csalások értéke, mind pedig a részesedése jóval kisebb volt, mint 2019-ben. Ez többnyire azzal magyarázható, hogy 2020-ban nem voltak olyan komoly Ponzi-rendszerek, mint a PlusToken vagy a OneCoin, amelyek során több milliárd dollárt csikartak ki a bűnözők az áldozatokból. A darknet piacok ismét a második legnagyobb bűncselekmény kategóriát jelentették, 1,7 milliárd dollár értékű kriptovaluta tevékenység volt köthető ezekhez a piacterekhez.

2020-ban a ransomware támodások száma emelkedett igazán. Habár az összes tranzakció értékének mindössze 7%-át tették ki a ransomware, vagyis zsaroló támadások, ez mégis 311%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A kriptovalutákon alapuló bűnözés egyetlen más kategóriája sem nőtt ilyen drámai módon 2020-ban. Mivel a COVID-19 miatt sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre sok vállalkozás vált sebezhetővé. A ransomware támadásokat sokan félvállról veszik, pedig az ilyen jellegű kibertámadások akár hetekig is megnyomoríthatják egy vállalkozás vagy közintézmény működését. Tavaly több kórházat ért ransomware támadás, mely emberéletet is követelt. Ha azt nézzük, hogy a kicsalt kriptovalutákon túl mekkora kárt is szenvedtek el a különböző cégek, akkor közel 20 milliárd dolláros veszteségről is beszélhetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük