Újabb vádalku jöhet a Onecoin-ügyben

Ha van olyan kriptovaluta, amelynek a neve egy az egyben összefonódott a csalás fogalmával, akkor az a Onecoin. A bolgár Ruja Ignatova és bátyja által elindított Onecoin valójában egy multi-level marketing (ML) csalás volt, amelyben a két testvér 4 milliárd dollár befektetést volt képes összekalapolni. A kriptós közösség jelentős része éveken át beszélt arról, hogy a Onecoin csak egy átverés. De Ignatova és társai mindig képesek voltak meggyőzni a befektetőket. Azt állították, hogy a Onecoin mögött van egy blokklánc és ténylegesen bányásznak kriptovalutákat. Volt olyan rendezvény, ahol azt ígérték, hogy még a Bitcoint is lenyomják.

Újabb vádalku jöhet a Onecoin-ügyben

Aztán 2017 környékén elkezdődtek a problémák, a hatóságok is nyomozást indítottak Ignatováék és a Ponzi-játék résztvevői ellen. A “kriptokirálynő” néven is emlegetett Ignatova ekkor eltűnt a föld színéről, csak hatalmas ingatlanvagyont, autókat, hajókat hagyva maga után. Testvérét, Konstantin Ignatovot viszont 2019-ben letartóztatták a los angelesi repülőtéren és csak vádalkuért cserébe tudott annak az évnek az októberében óvadék ellenében szabadulni. Pénzmosás és csalás vádjában beismerte bűnösségét, akár 90 évet is kaphat. Az ő ügyében a bírósági eljárás még folyamatban van, de a Onecoin mögött álló szervezők közül újabb személy ellen fog eljárás indulni.

Karl Sebastian Greenwood, aki Ruja Ignatovával és testvérével már az első pillanatoktól kezdve együttműködve dolgozta ki a Onecoin néven ismert Ponzi-játékot, most úgy néz ki, szintén vádalkut fog kötni. Greenwood ügyvédei és az amerikai ügyészség pénteken tájékoztatta az ügyben eljáró bírót a vádalku lehetőségéről.

Fénykép róla
Forrás: nrwz.de

Greenwood ellen még 2018-ban emeltek vádat a Onecoinhoz köthető cselekmények miatt. Az öt vádpontban, köztük például pénzmosással is megvádolt Greenwoodot tartja az ügyészség a Onecoin nyilvános arcának. Az ő feladata volt minél több új befektetőt szerezni és az ő feladata volt a csalás arculatának felépítése, fenntartása. Greenwood működése során végig Svédországból dolgozott és az ügyészek szerint az ő munkájának közvetlen eredménye volt legalább 1 milliárd dollárnyi befektetés összegyűjtése. 2018-ban Thaiföldön fogták el, jelenleg egy manhattani börtönben ülve várja tárgyalását vagy azt, hogy újabb vádalku jöhet a Onecoin-ügyben.

Még film is lesz belőle

A Onecoin a kriptovaluták történetének legcsúnyább fejezete, amely annyira hihetetlen eseményeket vonultatott fel. Hamarosan hollywoodi film is készül belőle Kate Winslet főszereplésével és a BBC angol televízió is külön sorozatot fog szentelni neki. A vádalkut lehozó portálok többsége szerint egyébként Greenwood még így is szerencsés. Két, hasonló pozíciót betöltő Onecoinnél dolgozó marketingest júliusban gyilkoltak meg, míg Ignatova ügyvédjét kizárták a kamarából, miután őt is elítélték pénzmosás miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.