Egyre több bank érdeklődik a kriptovaluták iránt

A kriptókkal kapcsolatos szolgáltatások iránti fogyasztói igény növekedésére reagálva egyre több amerikai bank vizsgálja a digitális eszközök iparágát.

A szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) adatait még az amerikai főfelügyeleti hivatal (OIG) közölte nemrég. Ezen jelentés szerint 2023 januárjában mintegy 52 millió amerikai fektetett különböző kriptovalutába, és eddig 136 bank tervezett vagy már részt is vett kriptóval kapcsolatos kezdeményezésekben.

A bejegyzésből azt is megtudhatjuk, hogy eddig az amerikaiak 16%-a, azaz 52 millió ember vásárolt kriptovalutákat. Ebből a csoportból 2021 óta mintegy 46 ezren több mint 1 milliárd dollárt veszítettek különböző csalások miatt.

A FDIC-nek fontos szerepe van az amerikai pénzügyi rendszerben, mivel több mint 4700 banknál közel 10 billió dollárnyi betétet biztosít. Emellett több mint 3200 bankot ellenőriz, és felügyeli a 125 milliárd dolláros amerikai betétbiztosítási alapot (DIF). Ez védi a bankbetétesek számláit és helyreállítja a csődbe jutott bankokat.

Az OIG felhívta a szervezet figyelmét, hogy politikái és eljárásai vegyék figyelembe a digitális eszközökkel kapcsolatos kockázatokat, különösen a betétbiztosítás tekintetében.

Annak ellenére, hogy a szervezetnek nincs közvetlen szerepe a digitális eszközök szabályozásában, korábban viták folytak arról, hogy szabályozhatná a kriptovaluta letétkezelőket.

Az FDIC általában óvatosan viszonyul a kriptovalutákhoz, mivel szerinte azok a szélesebb értelemben vett pénzügyi rendszerre nézve kockázatot jelentenek. Ezen aggályok ellenére azonban a szervezet alá tartozó számos bank vizsgálja a kriptotérséget a fogyasztói igény megnövekedésre reagálva.

A bankok növekvő érdeklődése a kriptovaluták iránt abban az időben történik, amikor az USA megpróbál egyértelmű szabályozási kilátásokat kialakítani az ágazat irányítására. Joe Biden amerikai elnök nemrégiben kiadott rendelete várhatóan egyértelműbbé teszi a digitális eszközök jövőbeni szabályozását az országban.

Egyelőre azonban nem világos, hogy milyen konkrét rendeletek kerülnek bevezetésre. A törvény várhatóan a kriptovalutákkal kapcsolatos kockázatok kezelésének proaktívabb megközelítését szorgalmazza majd. Emellett valószínűleg hatással lesz a bankokra és más, a területen működő pénzügyi intézményekre egyaránt.