El Salvador bitcoin fejlesztői egyetemi programot indít

El Salvador Bitcoin-irodája bejelentette a “CUBO+” elnevezésű új, hat hónapos oktatási programot, amelynek célja, hogy a salvadori egyetemi rendszeren keresztül Bitcoin és Lightning Network fejlesztőket neveljen ki.

A hivatal szerint a májusban induló program egy viszonylag kis, 25 év alatti diákcsoportból áll majd, akiket az el salvadori egyetemek legokosabb hallgatói közül választottak ki. Az első csoport a Don Bosco Egyetemen keresztül fog indulni. Ők a Tether és a Fulgur Ventures által finanszírozott első Plan B ösztöndíjért fognak versenyezni. A projekt annak a nemrégiben bejelentett megállapodásnak az eredménye, amelyet El Salvador és a svájci Lugano kötött a világ első Bitcoin-nagykövetségének a svájci városban történő létrehozására.

A programot a Bitcoin legokosabb elméi fogják vezetni és tanítani. Az órák témái a Bitcoinra jellemző magas szintű technikai fejlesztéstől az olyan elosztott technológiákig, mint a Holepunch, a Nostr és a Web5, terjednek majd. A programért magánfinanszírozás felel, és minden diák, aki jogosult a Plan B-re ösztöndíjat kap, hogy fedezni tudja a tanfolyam költségeit.

A program első két hónapja online lesz, majd egy kéthetes személyes kurzus következik, amelyet San Salvadorban fognak tartani. A hátralévő hónapokban szoros online mentorálásra kerül sor a Bitcoin legnagyobb neveivel.

A Bitcoin Magazine-nel megosztott információk szerint a program olyan keretrendszer lesz, amelyet mások is felhasználhatnak a magas szintű Bitcoin-oktatás nyílt forráskódú szabványaként.

A tanfolyamot elvégző hallgatóknak különböző lehetőségeket kínálnak, többek között neves Bitcoin-vállalatoknál teljes munkaidős állást. Egyébként vállalkozói lehetőségek és továbbképzések is rendelkezésre állnak majd.

A CUBO+ név egy olyan projektből származik, amelyet Nayib Bukele elnök indított el San Salvador polgármesteri tisztségében. Amikor polgármester volt, a város épületeket emelt az elszegényedett területeken, és ezek az épületek könyvtárként és közösségi központként szolgáltak az oktatás továbbfejlesztésére.