Elindult a Tron DAO, azaz a hálózat decentralizált autonóm működésre váltott

A Tron Foundation 2021. júliusában döntött úgy, hogy felszámolja működését. Azzal érveltek, hogy a Tron-hálózat már kellően önfenntartó és decentralizált ahhoz, hogy teljes értékű decentralizált autonóm szervezetté (DAO) váljon.

Most a Tron DAO saját profilján számolt be a Twitteren, hogy a történelmi küldetés – a Tron hálózat teljes decentralizációjának megvalósítása megvalósult. A Tron alapítója, Justin Sun már decemberben lemondott vezérigazgatói posztjáról. Így úgy tűnik, minden adott ahhoz, hogy a Tron Foundation végleg bezárja kapuit, és a DAO vegye át a hálózat irányítását. Így mostantól a Tron.network referencia weboldal átkerül az alapítványtól a DAO-hoz, és a Tron blokklánc protokollja teljesen decentralizálttá válik.

A hálózat számai

A Tron DAO Twitter-profilja közzétette a hálózat frissített számait is. A Tron hálózaton működő számlák száma meghaladta a 69 milliót, míg a blokkláncon rögzített tranzakciók száma elérte a 2,72 milliárdot. Emellett a Tronon a teljes lekötött érték (TLV – total value locked) túllépte a 10,9 milliárd dollárt.

TRON DAO

Érdemes megjegyezni, hogy már jó ideje sok USDt token tranzakciót a Tronon bonyolítanak le. Ugyanis az Ethereumon történő tranzakciók nagyon drágák. Így sok felhasználó választja a Tront, mint gyors és olcsó hálózatot az USDt küldésére, és ez nagyban megnövelte a hálózat használati mutatóit.

Tény, hogy 2020 végére a Tron blokkláncán naponta rögzített tranzakciók száma jelentősen megnőtt, kevesebb mint egymillióról több mint 3 millióra. A csúcs 2021 júniusában és júliusában volt, amikor egyetlen nap alatt több mint 9 millió tranzakciót bonyolítottak le. A Tron hálózat tehát egyfajta második életet él, amely 2020-ban kezdődött, bár a kezdetek is még meglehetősen frissek, hiszen a blokklánc 2018-ban született csak meg.

A TRX árfolyama

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a TRX nevű utility tokenjének ára nem sokat profitált eddig ebből a növekedésből. Valójában az eddigi legmagasabb értéke még mindig a 2018. január 5-i, amikor meghaladta a 0,23 dollárt. Bár 2021 áprilisában sikerült visszatérnie legalább 0,16 dollárra, a jelenlegi árfolyam még mindig 66%-kal alacsonyabb, mint a négy évvel ezelőtti csúcspontja. Ki tudja, lehet hogy a hálózat leválasztása a Tron Alapítványról szintén új magasságokba repíti-e a TRX-et, most, hogy az egészet egy autonóm és decentralizált DAO irányítja?