Elkapták a hongkongi rablókat, akik 8,7 millió forint értékben loptak bitcoin ATM-ekből

A hongkongi hatóságok bejelentették annak a három férfinak az őrizetbe vételét, akik állítólagosan több, mint 226 ezer hongkongi dollárt (kb. 8,7 millió forintot) loptak el bitcoin automatákból a különleges közigazgatási területen.

Készpénzt lopni bitcoin ATM-ből: ez az új divat

A South China Morning Post jelentése szerint a három férfi állítólagosan hat különböző bitcoin ATM-ből csalt ki jelentősebb összegeket Hongkongban. Az automaták kijátszását követően a több, mint 8,7 millió forintnyi összeget a beszámoló szerint 11 különálló tranzakció során nyerték ki a gépekből az elkövetők, akik közül a legfiatalabb tag 26, még a legidősebb 55 éves.

A hatóságok szerint azonban a BTC automaták fosztogatása nem egyedi esemény a területen. A letartóztatott férfiak a feltételezések szerint egy nagyobb bűnszervezet részeseiként követték el a bűncselekményt.

Az őrizetbe vételt megelőzően a hatóságok két kriptotőzsde bejelentése alapján vizsgálódtak, akik működésük során észleltek gyanús tevékenységeket. Az ügyben eljáró Wilson Tam, aki Hongkong területén felelős a kiberbiztonsági kérdésekért, arra nem tért ki, hogy pontosan milyen módszereket használtak az állítólagos elkövetők a bitcoin automaták kifosztása során. A Cointelegraph beszámolója szerint azonban a hongkongi hatóságok az őrizetbe vételt követően adtak pár tippet a két érintett váltónak, főként arra kitérve, hogy mely területeken javítsanak az automaták biztonsági rendszerein.

Elkapták a hongkongi rablókat, akik 8,7 millió forintnyi összeget loptak bitcoin ATM-ekből

A hír, bár meglehetősen messzi földön történt és hamar le is zárult, mindenképpen érdekes a mostanában egyre jobban elhíresült (és egyre jobban elterjedt) bitcoinnal összefüggő csalásokat elnézve. A legtöbb esetben ugyanis főként a tőzsdéket vagy a különböző kriptotárcákat célozzák meg az elkövető hackerek; a bitcoin ATM-ek biztonsági rendszerének kijátszása és felülírása egy egészen új stratégiát rejt maga mögött.

2020 júniusára világszinten már több, mint 8 ezer BTC automata üzemel; az ATM-ek gyors terjedése miatt pedig valószínű, hogy hamarosan mások is megpróbálkoznak a kifosztásukkal. És bár teljesen logikus célpontok a könnyen elérhető ATM-ek, azért valahol mégis kissé ironikus, hogy pont a „digitális aranyként” emlegetett bitcoin az, amelyet az egyszerű és jól megszokott készpénz formájában tulajdonítanak el az elkövetők.