Elképesztő! Egy hónap alatt több pénz nyomtatott a FED, mint 200 év alatt

Elszabadult a BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR pénznyomda az amerikai jegybanknál, egyetlen hónap alatt annyi pénzt öntött a piacokra, mint az alapításától számított 200 évben.

Az észrevételt még július 29-én a Pantera Capital blokklánc alkalmazásokba és kriptovalutákba invesztáló vállalat ügyvezetője, Dan Morehead tolmácsolta a befektetői felé egy nyílt levélben.

“Az Egyesült Államok több pénzt nyomtatott júniusban, mint az alapításától számított 200 évben,” írta Morehead. “Az Egyesült Államok költségvetési hiánya — 864 milliárd USD — nagyobb volt, mint az 1776 és 1979 közötti teljes hiány.”

Morehead meg van győződve róla, hogy a jelenlegi válságból a Bitcoin jelenti a kiutat. Levelében felhívta a figyelmet a pénznyomtatás veszélyeire is azzal, hogy összehasonlította mire ment el az első 200 év ezer milliárd dollárja, illetve az azt követő 50 évé:

Az első ezer milliárddal legyőztük a brit imperialistákat, megvettük Alaszkát és Louisianát, legyőztük a fasizmust, felszámoltuk a Nagy Gazdasági Válságot, megépítettük az Államközi Autópályarendszert és eljutottunk a Holdra.

A pénznyomtatás eredménye pedig általában infláció, ami miatt érdemes “kiszállni a papírpénzből és Bitcoinba be.” Szerinte semmi értelme az “inflációtól megtisztított számadatoknak, mert [a Bitcoin esetében] nincs infláció/hiperinfláció.”

A FED, az amerikai központi bank elnöke, Jerome Powell elkötelezett, hogy annyi pénz öntsön a gazdaságba, amennyi csak szükséges, hogy a az amerikai gazdaság relatíve sértetlenül átvészelje a koronavírus-hisztéria miatti visszaesést. Ez körülbelül havi 120 milliárd dollárnyi eszközfelvásárlási programot jelent momentán a csökkenő irányadó kamatláb mellett. Ha másutt nem is, de a részvénypiacok dőzsölnek az aranyesőben, ezért is látunk rekord részvény árfolyamokat.

Józan paraszti ésszel felfoghatatlan, hogy mit vár a FED ettől az orbitális likviditástöbblettől, amit a piacokra önt. Nyilvánvaló, hogy fenntarthatatlan, nyilvánvaló, hogy több éves rekordra ugrott a munkanélküliség, nyilvánvaló, hogy a korlátozások hosszú távon csak tetőzik az amúgy is jegybanki ópiumon élő nagyvállalatok bajait és félő, hogy a választási cirkusz lezajlásával robbanni fog a bomba. A gazdaságok már a koronavírus előtt is mesterségesen voltak életben tartva, az olcsó pénz lélegeztetőgépén, ne feledjük, sok európai államban már a korona előtt is negatív kamatlábakat kínáltak a bankok, illetve a Fed már a korona előtt is újabb kamatcsökkentő, eszközfelvásárlási programokat hirdetett meg.

És közben mégis, az infláció nem moccan, sőt, egyenest zuhan. A korlátlan pénznyomtatás normális esetben elszaladó inflációt kellene, hogy eredményezzen, extrém esetben hiperinflációt, ám helyette júliusra az Egyesült Államokban az inflációs érték, 0.60 százalékra esett az év eleji 2.5%-ról.

USA inflációs rátája

Innen is kivehető, hogy a FED programjai és az általa generált rejtett infláció a normál fogyasztói árindex helyett a részvénypiacokon csapódik le több vállalat részvénye esetében is masszív ralihoz vezetve. Egy biztos, hosszú távon fenntarthatatlan és félő, hogy a világ legnagyobb gazdaságának következő elnöke egy soha nem látott világválsággal kezdi a regnálását.

Kapcsolódó:

(Borítókép: DavidParkins.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.