A digitális jüan nem a bitcoint, hanem a dollárt célozza meg, állítja egy szakértő

Közelgő digitális jüanjával Kína az amerikai dollárral akar versenyezni, nem pedig a bitcoinnal, állítják a szakértők.

Kína alaposan felmérte már a kriptovaluta és blokklánc ökoszisztémát, és gőzerővel dolgozik saját digitális valutáján. Egyes szakértők szerint az ázsiai ország viszont nem azért kattant rá a blokklánc technológiára és a CBDC-re, mert a bitcoinnal akarna versenyezni, hanem mert az  Egyesült Államok dollárjával kíván rivalizálni.

Matthew Graham, veterán befektetési bankár, és a pekingi székhelyű Sino Global Capital vezérigazgatója alaposan kielemezte a közelgő digitális valutát. Azzal érvelt a szakértő, hogy a kínai kormány az új technológiát arra kívánja használni, hogy megtörje a dollár egyeduralmát.

A Swift, a CHIPS és a Fedwire rendszerek elavultak

Graham és a Boxmining alapítója, Michael Gu azt mondták a július 6-án tartott Unitize konferencián, hogy Kína számára rendkívül nehéz a renminbi (egysége a jüan, a makaói pataca és a hongkongi dollár mellett Kína hivatalos pénzneme) nemzetközivé tétele.

A Swift, CHIPS, Fedwire elavultak, drágák, lassúak. 2020 van, és nekünk olyan tranzakcióink vannak, amelyek elszámolására három napot kell várni, és sokkal drágábbak annál, mint amilyennek lenniük kellene. Mindezek a technológiák az amerikai dollár központú globális gazdaság nagy részét támasztják alá, és mutatják a rendszer valódi életkorát. Tehát ez nagy lehetőség Kína számára. ”

Peking a DCEP rövidítést használja a közelgő digitális valuta elektronikus fizetési rendszerének beazonosítására. Matthew Gu ezzel kapcsolatban megjegyezte azt, hogy „sok technológiai részletet a blokklánc technológiától kölcsönzött Kína.

A DCEP azonban nem hasonlít a nyilvános blokkláncokhoz, mint például a Bitcoinhoz. Az eddigi információk szerint a kínai népbank fogjaazt  kibocsátani. A központi bank teljes ellenőrzése és felügyelete áll majd csakúgy, mint a fiat pénzek.

Graham kihangsúlyozta, hogy “ha egy kriptovaluta vagy blokklánc keretrendszer felől közelíted meg a DCEP-t, azt hiszem, nehéz lesz megértened azt, hogy mi ez és miért olyan fontos.

A Kínai Nemzetközi Gazdasági Tőzsdeközpont elnöke még korábban azt mondta, hogy „a DCEP valós idejű adatgyűjtést valósíthat meg a pénzteremtéshez, a könyveléshez, hasznos referenciaként szolgálva a pénznyújtáshoz és a monetáris politika kialakításához.

Graham szerint a monetáris politika szempontjából a DCEP nagyon hasznos lehet. Ezenkívül lehetőséget biztosíthat a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás számára a csalások felderítésére. Ezzel szemben a Fedwire, a CHIPS, a SWIFT harminc, negyven, ötven éves technológiák, melyek 2020-ban elavultnak számítanak. A szakember azzal zárta gondolatait, hogy “a DCEP nem a bitcoinról szól, hanem a renminbi potenciális nemzetközivé tételéről. Legalábbis egy bizonyos mértékig.”

Kapcsolódó cikkeink:

A digitális jüan lehet az új globális tartalékvaluta?

A McDonald’s-ban és a Starbucks-ban is tesztelik a digitális jüant

Kína már javában teszteli a digitális jüant, képernyőfotók szivárogtak ki