Elkövette élete legnagyobb baklövését: 2010-ben 30 000 BTC-t adott el

2010-ben valaki 30 000 BTC-t adott el, darabonként mindössze 0,03 dollárért. Hogy miért?

Több olyan elszalasztott lehetőségről is tudunk, amely beírta magát a Bitcoin történelmi könyvébe. Pete Rizzo Bitcoin-történész által feltárt esemény azonban még mindig szemet szúr az újonnan belépőknek. Egy korai felhasználó ugyanis ügyesen felhalmozta BTC-állományát, hogy aztán a 30 000 bitcoinját darabonként 0,03 dollárért adja el. Ugyanez a BTC mennyiség, ha ma adnák el, több mint 810 millió dollárt érne.

Bár 2010-ben kevesen tudták volna megjósolni, hogy a bitcoin a következő években 60 ezer dollár fölé fog emelkedni, úgy tűnik, hogy a 30 ezer BTC tulajdonosát akkoriban az motiválhatta, hogy rácáfoljon a kriptovaluta működésére. A piaci szereplők egyébként az események után azt vallották, hogy a bitcoinok tulajdonosa William „Nenolod” Pitcock, egy adatközpont alkalmazottja volt, és közel 100 000 BTC-t halmozott fel.

Ugyanebben az évben valaki ismét tetemes összegű BTC-t adott el, majd arról beszélt, hogy egy „banki roham” kiváltását akarta előidézni.

„A cél az volt, hogy kétféleképpen demonstráljuk: meg lehet támadni a Bitcoin rendszerét”írta.

Ugyan a két eladás közötti kapcsolat nem bizonyítható, a Bitcoin fórum egy olyan időkapszulaként szolgál, amely visszarepíti az olvasókat abba a világba, amikor a Bitcoin valódi potenciálját még bizonytalanság övezte. Az eseményekre egyesek elszalasztott lehetőségek fájdalmas emlékeztetőjeként, mások viszont a Bitcoin vonzerője bizonyítékaként tekintenek.

További érdekes cikkeink: