Kipróbáltuk a SecuX V20 hardvertárcát – és megvan a véleményünk róla

Újabb unboxing bejegyzés következik, amiben most a SecuX V20-as hidegtárcát fogjuk bemutatni nektek. A vállalkozás, bár viszonylag új játékosnak számít a piacon, egészen izgalmas hardvert rakott össze – így aki jelenleg is keresi az „igazit” a tárcák közül, az mindenképpen olvasson tovább.

A SecuX-ről és a SecuX V20 tárcáról elöljáróban

A hardvertárcák piacát az utóbbi években két-három név domináltak főként, azonban az új belépők sem szorultak ki teljesen: ahogy láthatjuk ezt a SecuX esetéből is. A tajvani vállalkozást 2018-ban indították el, mely jelenleg három hidegtárcát árul: a most bemutatott V20-as mellett még elérhető a W10-es és W20-as is.

A SecuX V20 hardvertárca kriptopénzek tárolására, küldésére és fogadására alkalmas eszköz. (A hidegtárcák előnyeiről általánosságban itt olvashattok bővebben.) A hardver előnye, hogy mind Bluetooth segítségével, mind USB-vel csatlakoztatható számítógépünkhöz, illetve mobil alkalmazás is elérhető a fiókunk kezelésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy privátkulcsainkat a csatlakoztatott PC vagy telefon bármikor is tárolná. Jelenleg a V20-as tárca a bitcoin, ethereum, Binance Chain, dogecoin, tron, dash és ripple mellett több ezer ERC-20 alapú token tárolását teszi lehetővé. A vállalat bejelentése szerint idén ősszel érkezik majd a Cardano, a Polkadot és a Binance Smart Chain is.

Unboxing: meghozta a futár a csomagot – hogyan tovább?

Kompakt kis dobozban érkezik házhoz a SecuX V20-as tárcája. Két oldalt biztonsági matricával van lezárva, amelyen felnyitás után az OPEN felirat válik láthatóvá, így azonnal tudjuk, ha valaki ezt már korábban felnyitotta előttünk. (Ahogy a lentebbi képen is látszik majd, ugyanilyen matrica van a készülék USB kimenetelén is.)

Kipróbáltuk a SecuX V20 hardvertárcát – és megvan a véleményünk róla

A doboz mindent tartalmaz, ami az üzembe helyezéshez és későbbi használathoz szükséges:

  • a V20-as hidegtárca
  • egy USB C csatlakozó
  • használati utasítás
  • 2 db Recovery Sheet, amire felírhatjuk a 24 szavas kódunkat
  • egy kis fekete zsák a tároláshoz

Kipróbáltuk a SecuX V20 hardvertárcát – és megvan a véleményünk róla

A hardver egy dologra tagadhatatlanul büszke lehet: kialakítása kifejezetten szépre és felhasználóbarátra sikerült. A gyémánt alakú, alumínium keretes eszköz alig nagyobb, mint egy hokikorong, és kényelmesen kézbe vehető. A felhasználói felület egy 2,8 hüvelykes érintőképernyőn érhető el. A tárca oldalán mindössze az USB kimenetet és a bekapcsológombot találhatjuk. (Ez egyébként nem szimmetrikusan az eszköz tetején van, hanem egy lapocskával jobbra. Az biztos, hogy így jobban kézre esik, azonban (ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni) számomra kicsit rontotta a feng shui-t.) Az eszköz alja ezen felül gumírozott is, ami praktikus, ha hajlamosak vagyunk lesodorni dolgokat.

Kipróbáltuk a SecuX V20 hardvertárcát – és megvan a véleményünk róla

A SecuX V20 üzembe helyezése és használata

A doboz kipakolása után első lépésként fel kell töltenünk az eszközt, amelyre a használati utasítás szerint nagyjából két órát kellene szánnunk. (Később egyébként jóval hamarabb feltöltődik a 600 mAh aksi.) Ezt követően a bekapcsolás a felső gomb 2 mp-es lenyomásával történik. (Kikapcsolni is itt tudjuk majd; ahhoz hosszabban kell lenyomva tartani.)

Itt meg kell adnunk személyes PIN-kódunkat (4-6 szám), amellyel később is hozzá tudunk férni az eszközhöz. Figyeljünk arra, hogy a billentyűzet minden alkalommal megkeveri a számokat, hogy ne lehessen meglesni azt beíráskor. A PIN megadása után az eszköz kéri, hogy nevezzük el – ezzel tudjuk később a Bluetooth-os csatlakozáskor azonosítani. Ezután tudjuk kiválasztani, hogy egy új tárcát szeretnénk beállítani vagy egy már létezőt kívánunk visszaállítani.

Ha elsőként használjuk ezt, akkor logikusan az első lehetőséget válasszuk. A 24 szóból álló recovery kódunkat, amit a rendszer generál, mindenképpen jegyezzük fel valahova, hiszen, ha bármi történik a tárcánkkal, ennek segítségével tudjuk azt visszaszerezni. A 24 szót vissza is kell ám mondanunk a rendszernek, hogy megbizonyosodjon arról, hogy tényleg tudjuk azt. Itt a hosszadalmas beírogatás helyett mindössze négy felvillanó szó közül kell ezeket kiválasztanunk.

A webes és mobilos felület

Ahogy már fentebb is írtuk, a SecuX előnye, hogy két módon is csatlakoztatni tudjuk az eszközt a számítógépünkhöz: Bluetooth és USB használatával is. A böngészőnkben a https://wallet.secuxtech.com/secuxess/ címen tudunk belépni a fiókunkba, ahol új címeket tudunk létrehozni az összes kriptopénzünknek, amit tárolni szeretnénk a V20-as tárcán. Itt a küldés és fogadás mellett egyébként vásárlási lehetőség is elérhető a Coinify integrált felületének köszönhetően.

Kipróbáltuk a SecuX V20 hardvertárcát – és megvan a véleményünk róla

Ha például meglévő hot walletünkről szeretnénk kiutalni bitcoinunkat a V20-as tárcára, akkor azt a tárcacím beírásával vagy az eszközön megjelenő QR kód szkennelésével tehetjük meg. Ennek tranzakciós díja ugyanannyi lesz, mintha egy másik ember tárcájára küldenénk ki a kriptónkat, azaz a SecuX külön díjat nem számol fel az utalásokért.

A webes felület összességében könnyen használható, ráadásul most áprilisban végre a My Wallet elnevezésről áttértek a SecuXessre, amivel az eddigi félreértéseket szerették volna eloszlatni. Sok ember hitte ugyanis azt az elnevezésből fakadóan, hogy az online felület is tárcaként tárolja a kriptoeszközöket és a privát kulcsokat.

A webes felület mellett mobilon (mind Androidon, mind iOS-en) alkalmazás segítségével is lehet csatlakoztatni az eszközt fiókunkhoz. Ez azonban sajnos kifejezetten negatív tapasztalatokat hozott: a letöltött alkalmazás ugyanis, úgy ahogy van, használhatatlan. Telepítést követően csak egy webes ablakban nyitja meg a számítógépről is elérhető felületet, majd hiába csatlakoztatjuk az eszközt és a telefonunkat Bluetooth-szal, a fiók nem nyílik meg telefonon. Arról sajnos nincs információnk, hogy ez átmeneti probléma-e, azonban a Play Store-ban elért 2,4-es értékelés is arra utal, hogy nem mi voltunk az egyedüliek, akiknek gondja akadta a mobilos applikációval.

Biztonság

Persze lehet csinos és könnyen használható egy hidegtárca, legfontosabb kritériuma azonban mégiscsak a biztonságban rejlik. A SecuX V20 esetében a privát kulcsok és a PIN-kódok védelmét egy Infineon CC EAL+ Secure Element chip szolgálja (erről a honlapon olvashattok részletesebben). Extra biztonsági funkcióként pedig egy ún. Hidden Walletet is létre tudunk hozni a tárcán, ami egy egy külön PIN-kód mellett még egy kiegészítő passphrase megadását is igényli. Ez ráadásul 1-től 99 karakterig választható, így kifejezetten összetett kódokat is elfogad.

Végszóként: ajánljuk-e?

A SecuX hardvertárcaként hozza azt, amit a legtöbben elvárunk ezektől mind biztonság, mind használhatóság tekintetében. Maga az eszköz kifejezetten szép kialakítással rendelkezik, relatíve nagy érintőképernyője pedig jelentősen könnyíti a navigációt, bár a felhasználói felület meglehetősen minimalista hatást kelt. Az üzembe helyezéssel kezdőknek sem lesz baja, minden lépés érthetően le van írva. A Bluetooth-os és USB-s csatlakozás lehetősége szintén kiemelendő, ahogy az eszközkompatibilitása is (nagyjából minden operációs rendszerrel kompatibilis), illetve az akkumulátor üzemidejére sem lehet különös panaszunk. A több ezer ECR-20 token mellett támogatja természetesen a bitcoin, litecoin vagy éppen dogecoin használatát, idén pedig érkeznek újabb coinok is.

Hátulütője, hogy az Androidos mobil applikáció jelenlegi formájában nagyjából használhatatlan. Ha valaki mindenképpen Androidos okostelefonjával szeretné használni a tárcát, az lehet, hogy jobban teszi, ha egy másik hidegtárcára voksol inkább. Az ára sokaknak ezen felül egy picit magas lehet (jelenleg 139 dolláros áron lehet beszerezni), azonban tagadhatatlan, hogy egy nagyon felhasználóbarát eszközt kapunk ezért cserébe.

Ha érdekel korábbi unboxing posztunk, amiben a Trezor One és a Model T-t teszteltük, akkor azt ide kattintva olvashatjátok el!