Milyen hatással lenne a kriptopiacra, ha Elon Musk kivezetné az X-et Európából?

Egyes jelentések szerint Elon Musk, az X vezérigazgatója azt fontolgatja, hogy a helyi szabályozások miatt elérhetetlenné teszi a közösségi oldalt az európai felhasználók számára.

A Business Insider egyik cikke szerint Musk, aki tavaly októberben 44 milliárd dollárért megvásárolta meg a Twittert és egyből át is nevezte X-re, azon gondolkodik, hogy betiltaná a platformot Európában. A milliárdos szerint a döntésre azért lenne szükség, mivel nem biztos, hogy az oldal meg fog felelni az európai szabályozásoknak. Hasonló okokból az EU nemrég a Meta legújabb közösségi oldalát, a Threads-et is betiltotta.

Musk már korábban is fontolgatta az X európai kivezetését

Az Európai Unió egyik szabályozása előírja a közösségi oldalak számára, hogy folyamatos és erős tartalommoderációt hajtsanak végre, és távolítsanak el minden olyan információt, amely félrevezető vagy káros lehet a felhasználók számára. Jelenleg úgy tűnik, hogy az X-en rengeteg dezinformáció kering a közel-keleti politikai helyzetről, így a platform máris megsérthette az újonnan bevezetett szabályozást Európában.

Múlt héten az Európai Bizottság vezetője kijelentette, jelenleg is vizsgálják, hogy az X megfelel-e az új szabályozásnak. Ha kiderül, hogy Elon Musk platformja nem felelt meg a vizsgálat során, az X akár a globális bevételének 6%-át kitevő bírságra is számíthat.

Az ügyet ismerő források szerint egyébként Musk már tavaly októberben azt javasolta, hogy az X költségeinek csökkentése érdekében csak az Egyesült Államokra korlátozzák az oldal használatát. Ugyanezen okból Musk több ezer alkalmazottat bocsátott el a nemzetközi csapatból, miután elrendelte a Twitter nemzetközi irodáinak bezárását Afrikában, Dél-Koreában, Ausztráliában, Párizsban, Berlinben és Madridban.

Az X az egyik legfontosabb platform a kriptoszektorban

Az X rendkívül fontos a kriptoközösség számára, mivel minden egyes nap több százezer bejegyzést tesznek közzé a különböző digitális eszközöket érintő hírekről. Emellett az oldalon közzétett posztok gyakran nagy szerepet játszanak a kriptovaluták árfolyamának alakulásában, sőt, a legnagyobb tőzsdék és blokkláncok vezetői, mint például Mike Novogratz, Vitalik Buterin, és maga Elon Musk is naponta publikál az X-en. Ezért nehéz túlbecsülni az oldal jelentőségét a globális kriptoközösség számára, beleértve Európát is.

Az európai közönség esetleges elvesztése ennek ellenére nem okozna túl nagy kárt a kriptopiacnak, ráadásul még mindig ott van az a lehetőség, hogy a felhasználók VPN-en keresztül használják az appot.

Egész Európában engedélyt szerezhet a Coinbase

Érdekes módon több kriptotőzsde is – a Threads és az X példájával ellentétben – pont az európai piacot igyekszik megcélozni a zavaros amerikai szabályozások miatt. A Coinbase például most készül majd terjeszkedni Európában az említett szabályozási problémákból kifolyólag.

A vállalat Írországot választotta európai központjának, a Coinbase-nek már 2018 óta van ott irodája, ahol mintegy száz ember dolgozik állandó jelleggel. A legnagyobb amerikai kriptotőzsde most MiCA (Markets in Crypto Assets) engedélyt szeretne kapni az Európai Unióban történő kibővített működéshez.

Amint a Coinbase megszerzi ezt az engedélyt, más európai országokban, például Olaszországban, Franciaországban, és Németországban is kínálhatja majd a szolgáltatásait. Ráadásul a MiCA engedéllyel nem kellene minden egyes országban külön-külön engedélyt szereznie.

Az Európai Unió teljes lakossága összesen mintegy 450 millió embert tesz ki – ez hatalmas piacot jelent a Coinbase számára, amelyet valószínűleg megcélozhat a közeljövőben.