Elsődleges fontosságúnak nyilvánította a SEC a kriptopénz piacok ellenőrzését

Az amerikai pénzfelügyeleti hatóság egy frissen publikált jelentésben a dinamikusan fejlődő kriptopénz piac felügyeletének és megfelelésének fontosságáról ír.

A kriptopénz piacok felügyelete és vizsgálata elsődleges fontosságú lesz a SEC 2019-es mandátumában, áll a frissen kiadott Office of Compliance Inspections and Examinations (OCIE) dokumentumban.

Hat témát sorol fel az OCIE 2019-re, melyek top prioritást fognak élvezni, és ezek egyike a digitális eszközök ellenőrzése lesz. Az OCIE egyben a kriptopénz piaci tevékenységeket is monitorozni fogja, beleértve a digitális eszközök váltását, kereskedelmét és menedzsmentjét.

A OCIE az értékpapírnak kikiáltott tokenek és kriptovaluták terén is nagyobb sebességre kapcsol és amennyiben egy adott eszközt értékpapír token kategóriába soroltak korábban, akkor a végrehajtó szervek meg fognak tenni mindent, hogy a digitális eszközök kibocsátói betartsák a rájuk vonatkozó szabályokat.

Az OCIE lépéseket fog tenni, hogy azonosítsa és kiértékelje azokat a piaci szereplőket, melyek ezeket a termékeket kínálják, árulják, kereskednek vele és felügyelik, vagy gondolkodnak, illetve aktívan keresik az ilyen termékek fejlesztését és értékesítését. Azok a cégek, melyek aktívan részt vesznek a digitális eszközpiacokon, az OCIE vizsgálatokat fog végrehajtani, amely során többek között a digitális eszközök portfóliómenedzsmentjét, kereskedését, az ügyfélletétek biztonságosságát, az ügyfél-portfóliók árazását, az ügyfél letétek és eszközök biztonságát, megfelelését és belső szabályozását vizsgálja.

Elsődleges cél az ügyfelek védelme

A jelentés külön kiemeli, az OCIE alapvető célja a befektetők érdekeinek védelme. E mellett az OCIE tájékoztatási feladatokat is el fog látni a befektetők irányába.

A fókuszpontok közé fog tartozni, hogy a pénzügyi szakemberek megfelelő ellenőrzésekkel és biztosítékokkal rendelkeznek-e ezen eszközök védelmére lopás vagy egyéb visszaélés esetén, és hogy a pénzügyi szakemberek megfelelő tájékoztatásban részesítik-e a befektetőket az ilyen befektetésekkel kapcsolatos kockázatokról, beleértve a veszteségeket érintő befektetési kockázatokat, likviditási kockázatokat, áringadozásokat és potenciális csalásokat.

A kriptoközösségi egyetértés a SEC tervek kapcsán, hogy többet fog ártani az ökoszisztémának sem mint használ. A bitcoin ETF-ek terén elhúzódó jóváhagyási huzavona pedig még egy lapáttal rá is tesz a közösség negatív véleményére a SEC politikákkal kapcsolatban. A pénzfelügyelet vezetője múlt év novemberben kijelentette, addig nem lát esélyt a bitcoin ETF-ek bevezetésére, amíg a kriptotőzsdék nem vezetnek be hatékonyabb felügyeleti eszközöket platformjaikon.

Később decemberben hozzátette, az ICO-k kiváló forrásbevonási eszközök, ha követik a részvénypiaci szabályokat.

Véleményem szerint az ICO-k kiváló módja lehet a vállalkozóknak és másoknak a tőkebevonásra. Egy ICO egyedi technológiai természete nem változtat az alapvető tényen, hogy mikor értékpapírt kínálnak, akkor az értékpapír törvényeinket be kell tartani.

A kriptobefektetők nagy része Messiásként várja a bitcoin ETF-ek jóváhagyását, mert ettől várják a bikás momentum visszatérését a piacokra. Közben újabb bitcoin ETF termékeket benyújtó platform jelentkezett jóváhagyásra. A Bitwise eszközkezelő szerint befektetési eszköze megfelel a szabályozói követelményeknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük