Elstartolt Irán aranyfedezetű kriptovalutája

Aranyfedezetű kriptovaluta rajtját jelentette be Irán, amit “PayMon” névre kereszteltek el.

A Financial Tribune értesülései szerint négy iráni bank – a Bank Mellat, Bank Melli Iran, Bank Pasargad és Parsian Bank – állt össze a Kuknos Company blokklánc vállalattal a projekt kivitelezése érdekében.

A kezdeti egymilliárdos kínálatú PayMon tokent a banki eszközök és ingatlanok tokenizálásánál hasznosítják. Iran Fara Bourse tőzsdén kívüli (OTC) kriptotőzsde nagy valószínűséggel listázni is fogja a tokent.

Először még 2018. júliusában röppent fel a hír, hogy Irán egy nemzeti kriptovaluta bevezetését tervezi, hogy így kerülje meg a Donald Trump amerikai elnök által bevezetett gazdasági szankciókat. A kriptovaluta fedezete elsőként Irán hivatalos fizetőeszköze, a riál lett volna.

Ám a múlt hét során Irán központi bankja kiadott egy jelentést, melyben az áll, hogy blokkolná a törvényen kívül működő kriptókat, azaz az összeset, melyeket fizetőeszközként használni lehetne.

A múlt hónapban az amerikai törvényhozók újabb szankciókat foganatosítottak Irán ellen, mely elsősorban Irán nemzeti kriptovaluta fejlesztési projektjét célozná.

A republikánus Mike Gallagher által a Kongresszusnak beadott Blocking Iran Illicit Finance törvény Irán kriptovaluta projektjének nemzetközi kivizsgálását sürgeti. Egy az előbbivel megegyező törvényt Ted Cruz szenátor is benyújtott a Szenátusnak is. A tervezet szankcionálná mindazokat, akik szándékosan segítik Iránt az iráni digitális pénz finanszírozásában, technológiai támogatásában és hasznosításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük