Eltemették a bitcoint, most foghatják a fejüket

A kriptovaluta szektor és a decentralizált pénzügy (DeFi) ökoszisztéma sikerei ellenére a kritikusok mindezidáig 471 alkalommal temették el a Bitcoint.

A Finbold 99Bitcoins kriptopénz platformról lekért adatai szerint annak ellenére, hogy a BTC az előző hónapban közel 40%-os növekedést produkált, az iparág kevésbé lelkes támogatói idén már négyszer tartottak gyászbeszédet és jelentették ki: a bitcoin elértéktelenedett. A legutóbb Robert Park, a Cincinnati Enquirer híroldal munkatársa „minden idők legnagyobb Ponzi sémájának” nyilvánította ki a BTC-t, miközben az a 23 700 dolláros árfolyamszinten tengette napjait:

„A kripto egy Ponzi-rendszer. Ez az informatikai változata annak, amit Bernie Madoff a befektetési csalása során New York-ban az 1980-as és 90-es években elkövetetett, ami minden idők legnagyobb Ponzi-csalásának számított – egészen mostanáig.”

De hasonló „dicshimnuszok” hangoztak el Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója szájából, aki szerint a „bitcoin negatív irányt fog venni”. Január 6-án John Reed Stark, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyetének (SEC) korábbi ügyvédje szintén kijelentette, hogy „a kripto egy csalás”.

Hiába az emelkedés, sokan szkeptikusok

A BTC-t egyébként 2021 novemberében is halottnak nyilvánították, annak ellenére, hogy 67 000 dollárért cserélt gazdát. Sam Leith, a The Spectator munkatársa akkoriban megosztotta álláspontját, miszerint a Bitcoin egy ketyegő időzített bomba:

„A kriptó értékét pusztán az az elvárás határozza meg, hogy mindig lesz valaki más, aki fizetni fog azért, hogy átvegye a kezedből. Lényegében arra fogadsz, hogy te leszel az utolsó, akinél a bomba van, mielőtt az felrobban.”

A negatív visszhangok ellenére a bitcoin köszöni szépen, jól van, az elmúlt év vége óta ugyanis jelentős előrelépést tett, aminek köszönhetően a piacon valamelyest helyreállt az optimizmus. Az utóbbi 30 napban közel 40%-os emelkedést produkált, árfolyama cikkünk írásának pillanatában 23 806 dolláron áll. Mike McGlone, a Bloomberg vezető árupiaci stratégája szerint a BTC értéke 2025-re megüti a 100 000 dollárt. Véleményét a TradingShot kriptovaluta szakértői is osztják, akik szerint a bitcoin ára két év múlva akár 150 ezer dollárra is emelkedhet.