A Wired újságírója 13 BTC-t tartalmazó tárca kulcsát semmisítette meg

2013-ban a Wired magazin megsemmisítette annak a tárcának a kulcsát, amely 13 BTC-t tartalmazott, ami most 760 000 dollárt érne.

A Wired 2013-ban fontolóra vette, hogy jótékonysági célra adományozza a Bitcoin vagyonát. De végül ehelyett úgy döntött, hogy megsemmisíti a 13 BTC-t tartalmazó kriptotárcájának a privát kulcsát. Sajnos 8-9 évvel ezelőtt sem volt hiány olyan emberekből és befektetőkből, akik sajnálatos módon alábecsülték a kriptovalutákban rejlő lehetőségeket.

Az egykori Bitcoin ellenzők közé tartozik a Wired is, amely még 2013-ban semmisítette meg a 13,34623579 BTC-t tartalmazó tárcája privát kulcsát, hogy rávilágítson arra, hogy a kriptovaluta nem más, mint „absztrakció”. A hozzáférhetetlen címen található Bitcoin most 761 000 dollárt érne.

A Wired akkori újságírója, Robert McMillan, aki jelenleg a Wall Street Journal riportere, 2013-ban felállított egy Butterfly Labs Bitcoin bányászati berendezést az irodája sarkában, hogy lássa, mi ez a felhajtás a Bitcoin és annak bányászata körül. A kísérlete végén korántsem volt lenyűgözve azonban a tapasztalataitól.
A világ legnépszerűbb digitális fizetőeszköze valójában nem más, mint egy absztrakció” – írta egy cikkében. Az újságíró annak idején azon tanakodott, hogy mit kezdjen a Bitcoinnal. Kezdetben azt fontolgatta, hogy jótékony célra adományozza őket. “De végül kézenfekvő volt a döntés.” – írta, majd hozzátette: “Megsemmisítettük a Bitcoin tárcánk által használt privát kulcsot. Ezáltal az egyre növekvő Bitcoin vagyonunk egy digitális tárolóban marad az örökkévalóságig – vagy legalább addig, amíg valaki fel nem töri az azt biztosító SHA-256 titkosítást,” hozta meg a konklúziót McMillan.

Wired

Az volt a Wired újságíró gondja, hogy nehéz volt a bányászat

Abban az időben a Butterfly Labs ASIC bányászgép átlagosan 2 BTC-t bányászott ki 10 naponta. A Wired újságírója megjegyezte a cikkben, hogy 2 BTC akkoriban körülbelül 220 dollárt ért. Most 1 BTC-vel körülbelül 57 000 dollár árfolyamon kereskednek, ami így 51 000%-os növekedésnek feleltethető meg.

2013-ban átlagosan 13 órát vett igénybe 1 BTC kibányászása egy közönséges PC-n. 2014-re ez az idő 23 napra nőtt. A New York Times szerint 2021-ben 10 évbe telne 1 BTC kibányászása egy normál kasszagépen. A Bitcoin bányászati nehézség azonban már 2013-ban is exponenciálisan növekedett. McMillan már 2013-ban arra panaszkodott, hogy 2009 óta körülbelül 10 milliószor nehezebb lett egy BTC-t kibányászni.

A Reddit-en u/leMartinx nevű felhasználó egy szerdai bejegyzésben emelte ki ezt a cikket. Azt írta, hogy az az eset is jól mutatja, hogy „milyen messzire jutottunk 2013-hoz képest”. De sok más felhasználó nem volt ennyire elnéző. Például az u/Cappy2020 felhasználó így nyilatkozott: „Jól szolgált nekik, hogy ilyen arrogánsak voltak?” Hozzátette azt is: „Még ha azt gondolta volna is, hogy a Bitcoin csak egy „álmodozás”, legalább tartson ki mellette. Nem vesztette volna a Bitcoinjait, ha esetleg kiderül, hogy tévedett.”

Eközben u/BakedPotato840 ezt írta hozzá jogosan: „Nem meglepő, hogy a múltból ilyen bejegyzéseket találunk, amelyekben ez a negatív vélemény van a Bitcoinról. Az igazi kritikát azok az emberek érdemlik meg, akiknek ma is ez negatív véleményük van a Bitcoinról.”