Az ASIC bányászgépek árai egyre közelebb kerülnek az eddigi csúcsokhoz

Az ASIC (alkalmazásspecifikus integrált áramkör) bányászgépek árai egyre közelebb kerülnek az eddigi csúcsokhoz. A Bitcoin-hálózat a kínai tiltás óta a nyolcadik egymást követő bányászati nehézség növekedését regisztrálja.

A Luxor Mining, amely elemzéseket, adatokat és betekintéseket nyújt a hashrátába, azt állítja, hogy a hashár október 20-án meghaladta az éves csúcsát. Emellett a hashráta közel van ahhoz, ahol a kínai bányászati tilalom előtt volt, ami elindította a hashráta-migrációt.

A kínai tilalom után

A Bitcoin bányászati nehézsége ezúttal 7,8%-kal nőtt, és 93e22 hashre állt vissza a GlassNode onchain elemző cég szerint. Hozzáteszik, hogy a növekedés azt jelenti, hogy minden egyes Bitcoinblokk most 930 000 exahasht igényel a szükséges számítási egyenlet megoldásához, 10 perces átlagos blokkidő mellett.

A kínai bányászati tilalmat követő dömping nyáron hozzájárult a kriptobányászathoz kapcsolódó alkatrészek, például a rigek és a hashek árfolyamának csökkenéséhez. A Bitcoin árfolyamának növekedése jelentős szerepet játszott a fellendülésükben. A Bitcoin értékének új történelmi rekordjai és a piac képessége, hogy ezt a támaszszintet megtartsa, új csúcsokra emelheti a bányászati berendezések árát. Ezt a feltételezést némileg alátámasztják a GlassNode adatai. Ezek azt mutatják, hogy a Bitcoin hálózati tranzakcióértékének az elszámolása (NTVS) a piaci kapitalizációhoz képest emelkedik, és a jelmetrikát csökkenti. Az NTVS egy mozgó átlag, ami egy 90 napos napi tranzakciós volumen előrejelző mutató.

A cég szerint az NTVS emelkedése azt is jelzi, hogy a Bitcoin még 61 800 dolláron is történelmileg alulértékelt a felhasználáshoz képest, mint értékelszámolási réteg.

Ráadásul korábban csak öt olyan nehézségi kiigazgatás volt, amely magasabb volt, mint a legutóbbi. Mindegyiküket piaci emelkedés és visszalépés követte.

Az ASIC-árak helyreállását segítő további tényezők

A kínai kormány májusi tilalma után a hash és az árfolyamok mozgásai lelassultak. A Luxor Mining legutóbbi frissítése azt sugallja, hogy a helyzet normalizálódik. Ezt azzal indokolja, hogy öt olyan Bitcoin-bányászplatformot követ, amelyek átlagárai október folyamán enyhén emelkedni kezdtek.

A korábban említett Bitcoin ára mellett a Luxor Mining szerint a félvezetőhiány, az ellátási lánc problémái és a gyártási nehézségek olyan tényezők, amelyek hatással vannak az ASIC-árak fellendülésére, és valószínűleg növelik azokat. Mások szerint a kínai bányászati tilalmat követő pánikszerű eladásoknak vége szakad. Ezért a viszonteladói piacot elárasztják a régi és új rigek, így csökkentve azok árát. A Bitmain a pletykák szerint a gyártási kapacitását áthelyezi a szárazföldi Kínából.

A Bitmain mozgása azért jelentős, mert az ASIC Bitcoin-bányászgépek legnépszerűbb márkájának a gyártója. A vállalat a múlt hónapban megerősítette, hogy a kínai törvényeknek megfelelően leállítja az Antminer bányászati gépek szállítását a kínai szárazföldre, Hongkong és Tajvan kivételével. A Luxor Mining korábban úgy vélte, hogy a gyár áthelyezése nagyobb problémát jelenthet az ASIC-ellátási láncon, amely már így is komoly gondokkal küzd. Más szóval, ha a Bitmain máshová költöztetné a gyártóegységét, akkor az ASIC-k árai, amelyek beszerzése és üzemeltetése amúgy is drága, idővel még drágábbá válnának.