Események, amik 2017-ben hathatnak a bitcoin árfolyamára

A bitcoin árfolyamot nehéz előre megjósolni, mert számos tényező befolyásolja a digitális pénz árát. Azonban van pár olyan esemény a 2017-es évben ami jelentősen hathat a bitcoin árfolyamára. Az alábbiakban ezeket tekintjük át.

Bitcoin ETF-ek jóváhagyása hathatnak a bitcoin árfolyamára

A bitcoin ETF-ek, vagy más néven tőzsdén kereskedett alapok sok szakértő, üzletember és befektető szerint egy nagyon fontos termék, ami a bitcoint a köztudatba vezetheti be. A nagy horderejű befektetők és kereskedők ezáltal kialakíthatják a saját bitcoin portfóliójukat a szabályozott tőzsdei kereteken belül.

Jelenleg két bitcoin ETF vár jóváhagyásra az amerikai tőzsde felügyeleti szerv, a SEC által. Az egyik beadványban a Winklevoss testvérek a State Street audit és pénzügyi szolgáltatásokat nyúltó milliárdos céggel kötött megállapodása szeretné legalizálni a bitcoin ETF-eket. A másik beadványt a SolidX készítette, amit jelenleg a SEC parkolópályára kényszerített további információ begyűjtéséig. A SolidX biztosítást is nyújtana a befeketetőknek, ami még szélesebb körbe vonzaná a kereskedőket és a befektetőket.

Amint ezt a két bitcoin ETF-et jóváhagyja a SEC, a bitcoin befektetése gyorsan széleskörűen elterjedhet a hagyományos befektetési cégek körében is, ezáltal növelve a bitcoin árfolyamát.

Gazdasági bizonytalanságok

A pénzügyi válságok és gazdasági összeomlások a bitcoin árának emelkedéséhez vezettek eddig is. Ha a kormány vagy a helyi hatóságok továbbra is tőkekorlátozásokat léptetnek érvénybe és teljesíthetetlen pénzügyi szabályozásokat hoznak, egyre több magánbefekető és cég fog olyan alternatívák iránt nyúlni, mint a bitcoin.

A bitcoin erős likviditása és könnyű átruházhatósága vonzóvá teszi a kriptopénzt a felhasználók széles körének. Kifejezetten igaz ez olyan országok esetében, ahol a készpénz kiáramlást erősen szabályozzák, mint Kínában és Venezuelában.

SegWit, Lightning, Tumblebit

A Segwit, Lightning és Tumblebit mind olyan ötlet, amik megoldást kívánnak nyújtani arra a problémára, hogy nagyobb tranzakciókat tudjon kezelni a bitcoin blokklánc hálózat. A több tranzakció oka a bitcoin népszerűségének növekedése, a több felhasználó ugyanis megemeli a tranzakciók számát a blokkláncon.

Eddig a Segwit protokoll megvalósulására van a legnagyobb esély. Ezt a megoldást támogatja ugyanis a legtöbb bitcoin pénztárca szolgáltató és a bitcoin bányászok nagy többsége. SegWit aktiváláshoz szükséges támogatottság eléréséhez a bányász társadalom 95%-ának egyetértésére van szükség. Ekkor a protokoll lehetővé teszi a bitcoin hálózat 2,1-szeresére növekedését a legújabb elemzések szerint.

Lightning és a Tumblebit is a blokklánc méretgazdaságosságát kívánják javítani, de más módszerekkel. A blokkméret megnövekedése helyett, a Lightning a mikrofizetések azonnali teljesülését tennél lehetővé. Ez jelenleg nem elérhető, mert a tranzakciós idő függ attól, hogy az adott blokkot, a bányászok milyen gyorsan képesek validálni. Ezen túlmenően a Tumblebit további anonimitást kínál a bitcoin felhasználóknak, biztosítva ezzel a pénzügyi szabadságot és a titoktartást.

Ezeknek a megoldásoknak az aktiválása a blokkláncot hatékonyabbá és még anonímabbá tudja tenni. Ezel a tényezők pedig mindenképpen pozitívan hathatnak a bitcoin árfolyamára.

Bárhogy is alakul a 2017-es év, mindenképpen érdemes lesz figyelemmel kísérni a bitcoin és blokklánc körüli eseményeket, mivel azok mindenképpen erős hatással vannam a bitcoin árfolyamra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük