Esik a Bitcoin, ötezer dollárt vesztett az értékéből – fel kell készülni a legrosszabbra?

A kriptovaluta piac jelentős visszaesést tapasztalt a múlt hét óta.

Múlt pénteken a Bitcoin ára 70 000 dollár alá esett, ami nagyarányú eladáshoz vezetett. A teljes piaci kapitalizáció körülbelül 100 milliárd dollárral csökkent, jelenleg 2500 milliárd dollár körül van. A hirtelen visszaesést olyan medve piaci erők indították el, ami kiterjedt pozíció felszámolásokat és elhúzódó piaci korrekciótól való félelmet okozott.

Bár a hétvégén volt egy rövid stabilizáció, a bikák hét későbbi kilábalási kísérletei rendre meghiúsultak. Ezt nagyban befolyásolta a fogyasztói árindex (CPI) adatközlése, amely az amerikai infláció enyhe lassulását jelezte.

Bitcoin árfolyam a héten

Egy rövid fellendülés hullám ellenére a Bitcoin árfolyama csütörtökön ismét csökkent, 67 000 dollár körül állapodott meg, és nem tudott áttörni a korábbi csúcsok irányába. Ez a csökkenés számos altcoin árfolyamán is tükröződött. Jelentős veszteségeket szenvedett el a SOL és a SHIB, mindkettő 13%-kal esett vissza, míg az ETH 8%-ot veszített értékéből.

A negatív ármozgások ellenére a piac többi része továbbra is dinamikus.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Terraform Labs beleegyezett a polgárjogi egyezségbe az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC). Bűnösnek találták a céget a kriptobefektetők ellen elkövetett csalásban a hírhedt Terra LUNA/USD összeomlás során 2022-ben. A javasolt végleges ítéletet 4,05 milliárd dolláros visszafizetési kötelezettséget és kamatokat, valamint 420 millió dolláros bírságot tartalmaz. A Terraform januári csődje miatt azonban ennek nagy része valószínűleg nem kerül kifizetésre.

Donald Trump volt elnök június 11-én találkozott a Bitcoin-bányászat vezető szereplőivel, megerősítve támogatását az iparág iránt, és ígéretet tett arra, hogy mind belföldön, mind nemzetközileg képviselni fogja érdekeiket. Trump méltatta a bányászok szerepét a nemzeti energiarendszer stabilizálásában és hangsúlyozta, hogy kész támogatni erőfeszítéseiket a Fehér Házból.

A DeFi platform Curve (CRV) natív tokenje 30%-ot veszített értékéből. Mindeközben a tőkeáttételes pozíciói miatt felszámolták a projekt alapítójának – Michael Egorovnak – a pozícióját. Ez százmillió dolláros veszteséget jelent az alapítónak.

A MicroStrategy új finanszírozási kört jelentett be. A kötvénykibocsátásból befolyó forrást Bitcoin vásárlására fogják fordítani. A MicroStrategy üzleti intelligenciával foglalkozó cég 2032-ig 500 millió dollár összértékű átváltható kötvényt ajánl fel megvételre.

A Bitcoin megosztja a véleményeket 67 ezer dollárnál

A Bitcoin megosztja a kereskedőket a 67 000 dolláros árfolyamszintél, mivel a legutóbbi sikertelen árfolyam kitörés is erről a szintről indult. A sikertelensége miatt pedig egyre nagyobb a csalódás.

Miután a hét elején megérintette a 70 000 dollárt az árfolyam, a BTC/USD ismét felhagyott azzal a próbálkozással, hogy elhagyja a szűk kereskedési tartományt.

Ehelyett az Egyesült Államok inflációs adataiból származó volatilitás után a piac visszatért a már túlságosan is ismert területre.

Peter Brandt, a technikai elemzés atyja, most már nem tudta megállni, hogy megszólaljon. Véleménye szerint fel kell készülni a következő új, hosszú távú mélypontok lehetőségére is.

„Néha a diagramok a legnyilvánvalóbb értelmezés irányába haladnak. Most a legkézenfekvőbb áttörni a 65 ezret, majd a 60 ezret. Ezutóbbi letörése pedig 48 000 dollárig viheti a Bitcoin árfolyamát.”

Peter Brandt Bitcoin árfolyam grafikonja

BTC/USD diagram. Forrás: Peter Brandt

A Bitcoin utoljára február közepén forgott 50 000 dollár alatt. Egy hónappal azelőtt, hogy elérte volna a jelenlegi történelmi csúcsot  73 800 dollárnál.

Azóta ezek a csúcsok óriási ellenállássá váltak, a DecenTrader kereskedési adatai jól mutatják a likviditás mértékét a csúcsokon és azon túl.

„Elég vastag megbízási mélység van 70 000 dollár körül és magasabban. A piacnak valószínűleg új narratívára lesz szüksége ahhoz, hogy ezen keresztül haladhasson az árfolyam” – tette hozzá Skew a népszerű kereskedő június 13-i elemzésében.

Bitcoin likviditási térkép

BTC likviditási térkép. Forrás: DecenTrader

Vajon a bitcoin bálnák felvásárlásai ellensúlyozni tudják, hogy esik a Bitcoin?

Nem mindenki gondolja azonban úgy, hogy attól, hogy a Bitcoin árfolyama 5000 dollárt csökkent már temetni kell a kriptovalutát. Az esés kevesebb, mint 8% a jelenlegi árfolyamhoz képest, a Bitcoin produkált ennél már jóval nagyobb eséseket is. Akár napon belül is.

Egyes piaci megfigyelők szerint a bitcoin bálnák jelentősen megnövelték a BTC-kitettségüket a közelmúltbeli árszinteken – ami amellett szól, hogy nem hagynák, hogy az árfolyam jelentősen visszahúzzon.

A legalább 1000 BTC-vel rendelkező bálna entitások száma minden idők csúcsa közelében van.

A múltbeli ciklusok során a bikapiac FOMO fázisa akkor kezdődik, amikor elkezdik a bálnák árulni a Bitcoinjaikat.

Bitcoin bálnák felhalmozása

BTC/USD diagram a bitcoin bálnák adataival. Forrás: Willy Woo

A CryptoQuant elemző platform adatai szerint a bálnák vásárlása elérte az 1,3 milliárd dollárt. Ez óriási csúcs a korábbi vásárlásokhoz képest.

Bitcoin bálnák

BTC beáramlás a Bitcoin bálnák címeire Forrás: Quinten

A bitcoin bálnák manőverei pedig a makropiaci trendektől függenek. Az, hogy a FED változatlan szinten tartja a kamatlábat, további Bitcoin áringadozásokat válthat ki.

A Bitcoin útja a Fed kamatdöntése közepette

Az amerikai jegybank úgy döntött, hogy az irányadó szövetségi kamatlábat 5,25% és 5,5% között tartja. Ez az álláspont lényegében azt jelezte, hogy a jövőben nagyon minimális a kamat csökkentés esélye.

A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell elmondta, hogy az infláció enyhén csökkent, és a kamatlábak stabilak maradnak a gazdasági stabilitás biztosítása érdekében. Ez a döntés óvatos hozzáállást tükröz a vegyes gazdasági jelzések közepette. Azt is kiemeli, hogy az Egyesült Államok monetáris hatósága az inflációkontroll és a gazdasági stabilitás egyensúlyára összpontosít.

Milyen hatással lesz ez a Bitcoinra és a kriptovaluták áraira rövid távon?

Egyes elemzők úgy vélik, hogy ez a Bitcoin árfolyamának fokozott ingadozásához vezethet.

A Bitfinex elemzői szerint a Bitcoin stabilizálódhat vagy enyhe növekedést tapasztalhat, mivel a befektetők továbbra is optimisták a jövőbeli kamatcsökkentéseket illetően.

Bitcoin árfolyam és a kamatlábak

Ha a Fed a jelenlegi kamatlábak fenntartása mellett dönt, a Bitcoin rövid távú ingadozásokat tapasztalhat, ahogy a piac reagál a fejleményre. A másik oldalon az általános pálya pozitív maradhat, különösen, ha a tágabb értelemben vett gazdasági feltételek tovább erősödnek.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a történelmi adatok azt mutatják, hogy a legutóbbi négy fogyasztói árindex (CPI) után háromban a Bitcoin helyi csúcsokat ért el.

Az év végén érkezhet a kamatcsökkentés és az optimizmus?

A Bitfinex elemzői azt is hozzátették, hogy a világ legnagyobb digitális eszköze a jelenlegi szint közelében stabilizálódhat, vagy mérsékelt emelkedést mutathat. Ezt az év végén várható jövőbeli kamatcsökkentéssel kapcsolatos befektetői optimizmus ösztönzi.

„A központi bankok szerte a világon már megkezdték a kamatcsökkentést, ami a monetáris lazítás irányába mutató szélesebb trendre utal. Egyértelműnek tűnik, hogy a Bank of England és a Federal Reserve követni fogja a példát a következő hónapokban. A globális likviditási ciklus azt jelzi, hogy a pénzkínálat valószínűleg növekedni fog, ami támogathatja az eszközök, köztük a kriptovaluták árát.”

Stabilitás érkezhet az ETF termékek tőkeáramlásaiba

A kriptotőzsde szerint az árfolyamok fenntartása stabilitást hozhat az ETF-folyamatokba is.

Ennek oka lehet, hogy a befektetők egyértelműbb jelzéseket várnak a Fed jövőbeli politikai irányvonalától a befektetési döntésekhez. Ráadásul a spot Bitcoin ETF-ek folyamatos beáramlást tapasztalhatnak az utóbbi időben, ami hosszútávon fenntarthatatlan.

Mindeközben a spot Ether ETF-ek bevezetése továbbra is jelentős érdeklődést válthat ki a piacon.