Esik az arany az enyhülő korlátozások hatására

Három hetes mélypontra esett az arany árfolyama köszönhetően az eluralkodó gazdasági optimizmusnak miután az európai országok sorra oldják fel a korlátozó intézkedéseket. Tegnap 20$ esve 1711 dollárig csökkent ma is tartó zuhanás mellett.

Ahogy enyhülnek a korlátozások úgy kezdenek el a befektetők visszatérni a részvény- és kötvénypiacokra. Emelkedni kezdtek a kötvényhozamok mialatt az inflációs ráták elszabadulásától se kell különösebben tartani (rövid távon). Következmény: kevésbé szimpatikus befektetés az arany.

A globális gazdasági talpra állás ennek ellenére még törékeny és könnyen visszájára fordulhat, ha a kormányok az év második felében, a feltételezett második hullám hatására visszaállítják a korlátozásokat.

Az arany a hónap végén több éves rekordnak számító 1760 dollárig ment, majd elkezdtek szállingózni az enyhítésekről szóló hírek és vele együtt indult lejtmenetbe a nemesfém árfolyama.

TradingView
TVC:GOLD az elmúlt 1 hónapban. Forrás: TradingView

Május 18-án érte el csúcsárfolyamát 1764 dolláron azóta viszont 3.9%-kot esett.

Az enyhítések mellett a vezető amerikai részvénytőzsdék is szerepet játszanak az arany kegyvesztetté válásában, a kedvező USA ingatlanpiaci fejlemények magasabbra lökték a Dow Jones-on a részvény árfolyamokat mialatt a helikopterpénz bejelentések az Egyesült Államokból és az Európai Unióból látszólag stabilizáló hatással voltak a piacokra.

Ahogy a világ szabadesésből lassan talpra állás üzemmódjára vált, a befektetők többsége abban reménykedik, hogy a részvény- és kötvénypiacokon nagyobb hozamokat érhetnek el, mint az elsősorban menedékeszközként aposztrofált arany piacán.

Ez a várakozás áll a Dow Jones kiemelkedő szereplése mögött is, ami május 13-ka óta 7.5%-ot erősödött és ahogy növekszik a várakozás a részvénypiacokon, úgy apad el az arany lendülete, hogy átvigye az 1800 dollárt.

Hasonló tapasztalható a kötvénypiacokon, ahol az emelkedő reálhozamok csökkenő inflációval is párosulnak, ami duplán kedvez az állampapírba fektetőknek.

Nem kell temetni az aranyat, nézd meg hol járt egy évvel ezelőtt

Még így se panaszkodhatnak a nemesfémbe fektetők, elég csak az egy éves teljesítményére tekinteni. Számszerűsítve 32%-kal ért kevesebbet egy évvel ezelőtt 1284 dolláron kereskedve.

Habár a rövid távú kilátások gyengék, de az említett szigorítások egy esetleges COVID-19 második hullám esetén újfent aranyba terelheti a befektetőket.

Az inflációs várakozások lehetnek egy másik pro-arany tényező, hiszen jelenleg esik az infláció a visszafogott fogyasztói kiadások hatására, ám a korlátozások feloldása után akár még a számítottnál is erősebb inflációra lehet számítani (ahogy a fogyasztók elkezdik bepótolni elmaradt kiadásaikat). A jegybanki mennyiségi könnyítések és a helikopterpénz csekkek szintúgy emelkedésre kényszeríthetik az inflációs rátákat szerte a világon.

Bármi is fog történni az infláció területén, az arany árfolyama továbbra is pozitív kilátásokkal tekint a jövőbe. Ezt alátámasztja az is, hogy már a COVID-19 pánikot megelőzően is minimális vagy akár mínuszos jegybanki kamatrátákkal kellett számolni a vezető gazdasági országokban.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük