Milyen hatással lesznek a makrotrendek a kriptók piacára 2020-ban?

A kriptók sem egy külön elhagyatott szigeten léteznek. A gazdasági és pénzügyi fejlemények indirekt módon hatással vannak a kriptopiacok viselkedésére is. A politikai és szabályozói környezet a kriptók felé, vagy pont fordítva, a kriptók ellen hangolhatja a közhangulatot.

Senki sem kételkedik abban, hogy a széles világban zajló események 2020-ban is hatással lesznek a kriptoszférára. A kérdés csak az, hogy mi lesz pontosan, és mely globális trendek fogják a legjobban befolyásolni a kriptopiacok fejlődését?

A gazdasági kondíciók, mint a különösen alacsony jegybanki alapkamatok, a kripto- és blokklánc startupokat attraktív befektetésekké tehetik. Nagyon sok közgazdász a következő évekre globális recessziót jósol, ez pedig ismét a kriptók, mint biztonságos menedék, irányába terelheti a befektetőket.

Ugyanakkor azok a kormányzati intézkedések, amelyek a központi bankok által saját digitális valuták létrehozását szorgalmazzák, a decentralizált kriptovalutákat kiszoríthatják a piacokról a szabályozások szigorításával.

2019: egy változatos kép

Mit is jövendöltek a szakértők 2019-re egy évvel ezelőtt? Röviden összefoglalva, medve piacra számítottak, küszködő globális gazdasággal. Még azt is mondták, hogy a Brexit a kriptovaluták felé tereli az érdeklődését.

Mennyire voltak pontosak ezek az előrejelzések?

Először is a részvénypiacok visszanyerték a 2018 végén elvesztett értéküket, így a tradicionális eszközöket attraktívabbá tették.

Másodszor, a globális gazdaság lassult 2019-ben, aminek egyik fő okozója az USA-Kína között kibontakozott kereskedelmi háború volt, ez elég nagy felhajtóerőt adott a kriptóknak.

Harmadszor, a Brexit nem valósult meg 2019-ben sem. Azonban a bizonytalanság, ami végig ott volt a levegőben, hogy az Egyesült Királyság kilép-e az EU-ból, és ha igen, mikor, szintén táplálta a spekulációkat, ami a kriptopiacoknak kedvezett.

Összegezte tehát változatos volt a kép. Habár a Bitcoin 91%-ot emelkedett a január 1-i 3 770-es árfolyamról a december 20-i 7 201 dolláros árfolyamra, egyértelműen jelzi, hogy a volatilis globális gazdaság nagy hatással van a kriptók értékére.

2020-as gazdasági kilátások a kriptók piacán

2020-ra szintén nagyon hasonló gazdasági kilátásokat jósolnak.

A kamatlábak valószínűleg a következő évben is alacsonyak maradnak, ami azt jelenti, hogy a befektetők magasabb hozamtermelő lehetőségeket keresnek majd. Glen Goodman, a ’Crypto Trader’ szerzője kiemeli, hogy a befektetőket vonzani fogja jövőre is a kriptó.

Habár a kriptoárfolyamok most nyomottak, és a Bitcoin nem igazán szerepel a címlapokon, csendben a blokklánc startupok továbbfejlesztik a technológiát és az infrastruktúrát, és új szolgáltatásokkal jelennek meg majd a piacon. Mivel a kamatlábak mindenhol alacsonyak, a befektetők folyamatosan keresik a magas hozamú lehetőségeket, és ez a kriptoprojektekre is pozitív hatással lesz.”

Eugenio Aleman, a Wells Fargo közgazdásza szerint, „a szakma megosztott, hogy mikor kezdődik az újabb recesszió.”

A válaszadók közül egyből öt szakértő mondta, hogy a GDP növekedés megáll 2020 közepére, egyharmaduk szerint a lassulás nem következik be 2021 második feléig, nyilatkozta Aleman az Üzleti Közgazdaságtan Nemzeti Szövetsége által publikált felmérés eredménye alapján.

Ha beszámítjuk, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége is globális recessziót jelzett jövőre, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy a globális gazdaság zsugorodni fog. Ez néhány szakértő szerint egyértelműen azt jelenti, hogy a befektetők kriptókat vásárolnak majd, mert biztonságos befektetésnek tartják az aranyhoz hasonlóan, és a kereslet az ilyen termék iránt mindig növekszik recessziók idején.

2020: politika és a kriptók

Deal nélküli Brexitre még 2020-ban is van esély, ugyanis a brit miniszterelnök Boris Johnson egy olyan törvénykezést vetített előre, amely kitolná az átmeneti időszakot 2020. december 31. utánra is. Ez oda vezethet, hogy Nagy-Britannia és az EU közötti kereskedési kapcsolatokat a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaira alapoznák. Ez valószínűleg komoly károkat okoz majd az angol fontnak, és a brit befektetőket a kriptók felé tolná.

A kereskedelmi háborúk és a katonai feszültségek a következő évben is komoly problémákat okozhatnak. Az USA és néhány ország (Irán, Észak-Korea) közötti katonai feszültség növeli a háborús konfliktus kialakulásának az esélyét. Ezek a háborús konfliktusok szintén a kriptók malmára hajtják a vizet.
Ma már a nagy, jól bejáratott intézmények mint a Fidelity is felvette kínálatába a kriptoeszközöket. Ez is azt bizonyítja, hogy a nagy intézményi befektetők a Bitcoinra mint biztonságos menedékeszközre tekintenek”, mondta Aleman.

A legnagyobb talány a jövőt illetően az, hogy a nemzeti bankok digitális valutáinak milyen hatása lesz a kriptovaluták és a blokkláncok fejlődésére. Ugyanis sorra jelentik be az országok, mint Kína, Franciaország és Törökország, hogy jövőre kiadják a saját digitális pénzüket. A másik pedig, hogy kormányzatok milyen szabályozásokat hoznak a kriptovaluták megregulázására.

A hivatalos digitális valuták megalkotása után a kormányzatok ellenséges hangnemet üthetnek meg a decentralizált kriptovalutákkal szemben, mivel a kriptókra fenyegetésként tekinthetnek, mert gátolják a saját digitális pénzük elterjedését.

A digitális valuták háborúja közötti helyzet fokozódik”, mondja Glen Goodman. „A háború itt is a hatalom megszerzéséről szól, a szuperhatalmak nem lesznek engedékenyebbek a decentralizált kriptovalutákkal szemben. Valószínűleg mindent megtesznek majd, hogy a decentralizált kriptovaluták és egyéb kezdeményezések mint a Facebook Librája, minél nagyobb hátrányba kerüljenek.”

A megjósolhatatlan következő évtized

Már azt is nagyon nehéz előrejelezni, hogy mit hoz a 2020-as év. Arra pedig csak a bolondok hagyatkoznak, hogy jóslásokat közöljenek a következő évtizedre vonatkozóan.

Ha azonban nagyobb gazdasági krízisek gyengítik a fiatvalutákat a következő évtizedben, ami ha inflációval is párosul, akkor ezek nagy eséllyel növelik a kriptók felemelkedését. Bár reménykedjünk benne, hogy nem kell nagy katasztrófa ahhoz, hogy a kriptók árfolyama emelkedjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük