Észak-Korea állhat az eddigi legnagyobb kriptós hackertámadás mögött

Észak-Korea Lazarus nevű hackercsapata állhat a kriptotörténelem eddigi legnagyobb kibertámadása mögött. Ezt a feltételezést az amerikai Kincstár és a Chainanalysis ismert blokklánc elemző cég is osztja. A Ronin Bridge hack néven elhíresült incidenssel kapcsolatos nyomozásba még az FBI is bekapcsolódott. A támadás során nem kevesebb, mint 615 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el a hackerek még márciusban. Az FBI nyomozása szerint a Lazarus csoport mellett az APT38 csapata is részt vett a támadásban.  Az utóbbi szintén egy Észak-Koreához kötődő számítógépes bűnözői csapat.

A dicső vezető most bizonyára rendkívül hálás a számítógépes “guruknak”

A Lazarus csoport legelőször 2014-ben vált nemzetközileg ismertté. Ekkor sikeresen meghackelték a Sony Picturest, az Interjú című filmre adott válaszként, amely gyakorlatilag szénné alázza az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun személyét. Nem ez az első akció, hogy Észak-Korea kriptós hackertámadásokat használ fel arra, hogy bevételhez jusson. Sajnos a különböző diktatúrák rendkívül aktívak a kriptovilágban a mai napig, hiszen itt viszonylag könnyen ki tudják játszani a különböző gazdasági szankciókat. A Roning Bridge okosszerződés kijátszásával a hackerek többek között 173,600 ETH érmét és 25,5 millió USDC érmét zsákmányoltak.

Iparági elemzések szerint 2022 első három hónapjában világszerte körülbelül 1300 millió dollárt loptak el különböző számítógépes bűnözők. Mindezt legfőképpen DeFi platformokon keresztül. A DeFi és azon belül is az okosszerződések sebezhetősége közismert tény. Mára már szinte az összes kriptót érintő számítógépes bűncselekmény valamilyen módon kötődik DeFi platformhoz vagy szolgáltatáshoz. Becslések szerint az elmúlt 10 évben összesen 4500 millió dollár kárt okoztak hackerek a kriptoiparágnak. Az Észak-Korea által szponzorált Lazarus csoport által végrehajtott Ronin Bridge hackertámadás a valaha volt legsikeresebb támadás, amennyiben a zsákmányolt összeget nézzük.

Biztonsági szakértők szerint az, hogy a károsultak valaha is visszakapnák az érméiket, vagy legalább az érmék egy részét szinte ki van zárva. Az észak-koreai rezsim már minden bizonnyal 168 féle node-on és platformon átvezetve követhetetlenné tette az érmék útját. Az is könnyen lehet, hogy már értékesítették is azokat valamilyen fizikai javakért cserébe a jól bevált feketepiaci csatornáikon keresztül.