Július közepén indulhat az amerikai azonnali Ethereum ETF kereskedése

Közel másfél hónapja fogadták el az első amerikai spot Ethereum ETF-et, azonban a tőzsdefelügyelet azóta sem adott semmilyen információt az alapoknak arról, hogy mikor indulhat el az eszköz tényleges kereskedése. Azt tudni lehetett, hogy az utolsó űrlapot elfogadását követően hetek, vagy akár hónapok telhetnek el a kereskedés tényleges indulása között, arra azonban senki nem számított, hogy az SEC semmilyen információt nem oszt meg az egyik legkeresettebb eszközről.

Most a Bloomberg ETF elemzői arra számítanak, hogy két héten belül, július közepén megkezdődhet az Ethereum ETF-jének tényleges kereskedése, azonban ezt nem túl nagy magabiztossággal állították.

Az Ethereum ETF jelenlegi állapota

Ahogyan arról néhány napja beszámoltunk, az SEC észrevételeket tett az S-1 formanyomtatványokkal kapcsolatban az alapok számára, akik egyhetes időt kaptak az újbóli benyújtásra. Az akkori információink szerint ezzel legalább július közepére-végére tolódhat ki az a Ether ETF-jének tényleges kereskedése.

Gary Gensler, az SEC elnöke nemrégiben azt nyilatkozta a szenátusnak, hogy az azonnali Ethereum ETF-eket még idén nyáron jóvá fogják hagyni és el fogják indítani, azonban, ha további hibákat találnak a nyomtatványokban, akkor az indulás akár egészen augusztus végére is kitolódhat.

Ez a fajta hozzáállás nem idegen az SEC részéről, akik Gary Gensler vezetése alatt a lehető legnagyobb mértékben igyekeznek a digitális eszközök térnyerését hátráltatni, elég csak a Ripple-vel folytatott jogi csatározásra gondolni.

Július közepén elindulhat az ETF

A Bloomberg ETF elemzői, James Seyffart és Eric Balchunas május 20-án kerültek ismét köztudatba, amikor módosították az azonnali Ethereum ETF jóváhagyásának esélyét, ezzel elindítva egy minirallyt a piacon, melynek következtében napok alatt 20%-kal emelkedett meg az Ether árfolyama.

Balchunas legutóbb megjegyezte, hogy az alapok szó szerint semmilyen tájékoztatást nem kaptak az SEC részéről a kereskedés tényleges elindításával kapcsolatban, Seyffart azonban úgy véli, az azonnali Ethereum ETF-ek várhatóan július 15-én indulhatnak el annak ellenére, hogy szerdán azt nyilatkozta, alacsony magabiztossággal tudnak csak az indulási dátummal kapcsolatban bármit mondani.

A legutóbbi kommentár alapján a két elemző azt a megállapítást tette, hogy a Bitwise számára előírt módosítást hamarabb is beadhatják, mint július 8-a, ezzel gyorsítva a kereskedés menetét, ugyanakkor az ETF Store elnöke, Nate Geraci szerint a pályázóknak még egy módosítási kört kell majd futniuk, melyben a díjak hozzáadásra kerülnek a pályázatokhoz.

Kilátások az Ethereum ETF kapcsán

A Bitwise által javasolt díjmentesség az első 500 millió dollárnyi eszközre a következő félévben rendkívül vonzóvá teheti az eszközt, ugyanakkor még egy ilyen apró módosítás is hetekkel tolhatja el az alap tényleges indulását. A 19b-4 és az S-1 űrlapok gyors elfogadását követően ez a tétlen várakozás türelmetlenné teszi a piacot.

Egyes előrejelzések szerint az Ethereum-ETF az azonnali Bitcoin ETF forgalmának 10-20%-át teheti majd ki, ez pedig jelentős hatást gyakorolhat az eszköz árfolyamára, amely az elmúlt napokban jelentős értékcsökkenésen ment keresztül.

Cikkünk írásakor az Ether árfolyama 2900 dollár alá csökkent, miután az elmúlt 24 órában több mint 10%-ot veszített az értékéből. Az elmúlt hónapban tapasztalt 25%-os értékcsökkenés mögött első sorban a Bitcoin vesszőfutása áll, ami a Mt. Gox-kifizetések és a német állam által eszközölt értékesítések miatt következett be.