Ethereum-felhasználók milliói használhatnak már egy titkos üzenetküldő alkalmazást

Mostantól egy kattintással elérhetővé vált az Ethereum-felhasználók számára egy titkosított üzenetküldő alkalmazás és egy teljes, Twitter-szerű funkciókészlet. Ezt a MetaMask-integráció teszi lehetővé egy olyan blokklánccal, amely igen olcsón tud adatokat tárolni.

A Coinbase, a Sequoia és az Andreessen Horowitz által is támogatott új blokklánc, a DeSo bejelentette integrációját a MetaMask Ethereum-pénztárcával – közölte a vállalkozás. Ennek eredményeként Ethereum-felhasználók milliói élvezhetik az egy kattintással működő hozzáférést a titkosított üzenetküldő alkalmazáshoz és a teljes Twitter-szerű funkciókészlethez.

Mire jó egy közösségimédia-blokklánc?

A DeSo egy olyan blokklánc, amelyet tárolásigényes alkalmazásokhoz fejlesztettek ki. Integrációja a vezető Web3-kriptotárcával gyakorlatilag egy teljes értékű decentralizált közösségi hálózattá alakítja a MetaMaskot. Egyúttal megnyitja az utat a DeSo előtt, hogy az összes Web3-láncon átívelő közösségi alkalmazássá váljon.

A meglévő blokkláncok nem képesek hatékonyan tárolni a tartalmat. Egy 200 karakteres tweet tárolása az Ethereumon körülbelül 50 dollárba kerül, míg a Solana, Avalanche vagy Polygon láncokon körülbelül tizenöt centbe – mondta a DeSo alapítója, Nader Al-Naji. Ezzel szemben a DeSo-n ez csak egy tízezred cent. Így ez az első blokklánc, amely képes az olyan tárolásigényes alkalmazásokat forradalmasítani, mint a közösségimédia-oldalak.

Gázmentes és multiplatform üzenetküldő alkalmazás

A MetaMask felhasználói hozzáférést kapnak a gáz (gas fee) nélküli profilkészítéshez, posztoláshoz és más felhasználók követéséhez. Az integrációnak köszönhetően egy MetaMask felhasználó, aki a Compoundon van, titkosított üzenetet küldhet például egy jelenleg az Uniswapon lévő felhasználónak, aki a DeSo-n keresztül kapja meg azt.

Hasonlóképpen, egy OpenSea-felhasználó hagyhat kommentet egy NFT-hez csatolva, ami azután megjelenhet más platformokon, ahol az adott NFT szerepel, például a Rarible vagy a SupeRare platformokon is. Ez a rendszer akkor is működik, ha az egyik felhasználó a Polygon hálózaton, a másik pedig az Ethereumon van.

Terjeszkednének más láncokon is

A DeSo azt tervezi, hogy az Ethereum ökoszisztéma után a Solana felé terjeszkedik, annak Phantom pénztárcájával is integrációt fejleszt ki. A DeSo az egyetlen Layer 1 (első rétegű) blokklánc, amelyet arra terveztek, hogy decentralizált közösségi médiaalkalmazásokat építsen és skálázzon akár egymilliárd felhasználóra is – állítják a fejlesztők.

A Cryptoslate.com közösségimédia-listájának eleje. Nem csak üzenetküldő alkalmazások vannak rajta.

A Cryptoslate.com közösségimédia-listájának eleje. Nem csak üzenetküldő alkalmazások vannak rajta.

Sok-sok üzenetküldő alkalmazás lesz itt még

Azért konkurenciájuk is egészen biztosan lesz, sok más blokklánc-alapú alkalmazás igyekszik megtörni az internetes óriáscégek, a Facebook, Twitter és mások hatalmát. A Cryptoslate összehasonlító oldal a közösségimédia-kategóriában 67 tokent és coint tart nyilván, amelyek összértéke 1,2 milliárd dollárhoz közelít jelenleg. A DeSo a nyolcadik a listán 59 millió dollárral.

A sajtó az Aave-team Lens Protocol-ját is gyakran említi, amely NFT-k segítségével azonosítja a felhasználókat. A Lens egyébként a Polygon blokkláncon működik, így nem is szerepel a Cryptoslate listáján. A DeSo és a Lens rendszereken létrehozott közösségimédia-alkalmazások:

  • Lensfrens (Lens)
  • Lenster (Lens)
  • Phaver (Lens)
  • Entre (DeSo)
  • LensTube (Lens, decentralizált YouTube)

Kapcsolódó cikkeink:

A blokklánc technológia kiüti a nyeregből a Facebookot és a Twittert

Új decentralizált közösségi média platform indult a Polygonon

(Címlapfotó: Pixabay.com)