Ethereum hírek

A második legjelentősebb kriptopénz az Ethereum körül lanyhult a média érdeklődése, nincsenek bombasztikus hírek, itt-ott felbukkan Vitalik Buterin, ez azonban nem csap nagy zajt. Az Ethereum árfolyama jelentőset zuhant a korábbi boom óta, jelenleg 400 dollár körül mozog. A munka azonban nem állt meg és valójában nagyon is sok minden zajlik. Ethereum hírek összefoglalója az elmúlt hetek eseményeiből.

Ethereum Community Fund

Február közepén hat blokklánc projekt, így az OmiseGo, a Cosmos, a Golem, a Maker és a Raiden egy japán kockázati tőke céggel a Global Brainnel egyetemben megalapította az Ethereum Community Fundot, amelynek célja az Ethereum ökorendszerében résztvevő projektek támogatása. Az ECF 100 millió dollárral indította be működését és maga Vitalik Buterin az egyik tanácsadó.

“Az Ethereum az utóbbi években a várakozásaimat jelentősen felülmúlta, azonban a munka nyilvánvalóan nem fejeződött be. A hype-pal azonos mértékű értéket kell szolgáltatni, ez a 2018-as év mantrája és az olyan erőfeszítések, mint az ECF, amelyek az ökoszisztéma fejlődésének megszervezésében segítenek, fogják ezt megvalósítani”, áll Vitalik Buterin közleményében.

ecf
Ethereum Community Fund csapat, forrás: The Bridge JP

Casper

A Casperről is beszélt március elején Buterin Szingapúrban. A protokoll tesztnet periódusát tölti, az alapok bevezetése azonban közel van, mondta Buterin a találkozón. Jelenleg két implementáció van, az egyik a Python-ban a másik a Harmony Java-jában. A protokoll első körben PoW/PoS hibridként fog működni.

A Casper az Ethereum protokollja, amely az eddig használt proof-of-worktól eltávolodva a proof-of-stake felé veszi irányát, ennek célja a biztonság, a centralizáció csökkentése és az energiahatékonyság. A PoS esetében nem a bányászok, hanem az érme tulajdonosok uralják a terepet. Az érme tulajdonosok blokk ellenőrzési vagy blokk létrehozási képessége pedig attól függ hogy mekkora részesedéssel rendelkeznek, vagyis hogy hány érmét birtokolnak.

casper
Forrás: Trustnodes

Coinbase

A Coinbase kriptováltó nemrégiben jelentette be, hogy a jövőben támogatni kívánják az ERC20 szabványt a platformon több termékük számára is. Az ERC20 az Ethereum hálózatát használó kriptopénzek, tokenek és okos szerződések szabványa. A Coinbase lépése néhány héttel azután történt, hogy a váltó ERC20 támogatást kapcsolt a saját Ethereum pénztárcájához és Toshi böngészőjéhez.

Április elsejei tréfa

Április elsején Buterin egy javaslattal állt elő, amely az Ethereum hálózatának egyik legfontosabb kérdésére irányul, azaz hogy legyen-e korlát a kibocsátható etherek számán. A javaslat szerint a maximum kibocsátás több mint 120 millió lenne, az érték pontosan kétszerese a 2014-es vásár során értékesített etherek számának. Buterin githubos bejegyzése szerint a végrehajtás a következő hard fork során történhetne meg, vélhetően a Casper frissítés első szakaszában. A változás szükségessé fogja tenni az összes a protokollban rejlő haszon átminősítését, így a bányászok jutalmát is.

Buterin később bejelentette, hogy amolyan geek viccnek szánta az egészet, pontosabban ‘meta joke’-nak, aminek az volt a célja, hogy elinduljon egy párbeszéd.

twitter
Forrás: Vitalik Buterin, Twitter

Hard fork az ASIC ellen

Ethereum fejlesztők egy csoportja hard forkot javasol annak érdekében, hogy a blokkok bányászatát ASIC rezisztensé tegyék. Piper Merriam szerint az hír járja, hogy a Bitmain bányászóriás egy Ethereum bányászósgépet fejlesztett ki és lehet, hogy már futtatja is azt. A fejlesztő githubos bejegyzésében attól tart, hogy az ASIC-os bányászat a központosítás veszélyét hordozza, szemben a hagyományos GPU-s bányászattal.

Egy másik fejlesztő Vlad Zamfir a twitteres követőknek tette fel a kérdést, miszerint támogatnának-e hard forkot ez esetben, erre a válaszadók 57%-a igennel válaszolt. A Bitmain dominanciája ellen többen is tiltakoznak, ezek között a Monero a leghangosabb, amely konkrét fellépést ígért.

hardfork
Forrás: Vlad Zamfir, Twitter

A Bitmain időközben hivatalosan is bejelentette, hogy piacra dobja az Antminer E3-at, amely az első EtHash ASIC bányászgép.

Jótékonykodás

Buterin több jelentős adományozást is tett az elmúlt időszakban. Febuárban a SENS Research Foundation kapott 2.4 millió dollárt érő ethereumot. A nonprofit szervezetet Aubrey de Gray gerontológus alapította 2009-ben. Az alapítvány a különböző időskorral járó betegségek gyógyításában és az életkor meghosszabbításában tevékenykedik.

Március végén az Afrikában működő jótékonysági szervezet a GiveDirectly 1 millió dollárt érő OMG kriptopénzt kapott, a pénzt Buterin és az OmiseGo közösen adományozta. A GiveDirectly egy kísérleti programot folytat az ugandai menekültek helyzetének javítására és pénzügyi segítséget nyújt a rászorulóknak.

Borítókép forrása: CryptoMarketMag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük