Egy etikus hekker véletlenül segített megoldani az FBI-nak egy gyilkossági ügyet a blokklánc segítségével

Egy etikus hekker és az FBI a blokklánc végigkövetésével oldott meg egy gyilkossági ügyet. A NASDAQ híre szerint az etikus hekker betört az egyik darknetet weboldal adatbázisába, melyen keresztül bérgyilkosokat lehet felfogadni és kiszivárogtatta az ott talált adatokat. Az információ révén pedig sikerült megoldani egy korábbi gyilkossági ügyet

Etikus hekker a darknetes adatbázisban kutatott

etikus hekker
2016 novemberében a 47 éves Mrs. Allwinet holtan találták a Minnesota állambelli otthonában. A férje öngyilkosságnak próbálta beállítani az ügyet azzal, hogy egy fegyvert helyezett a felesége kezébe, azonban a nyomozóhatóságok kiderítették, hogy valójában gyilkosság törént.

Mrs Allwine ügye akkor vett újabb fordulatott, amikor egy darkweb oldalról kiszivárogtatott információhoz jutottak a nyomozók. 2016 májusában  “bRpsd” fedőnevű etikus hekker betört a Besa Mafia darknetoldal adatbázisába melyen keresztül bérgyilkosokat lehetett felfogadni.

A Besa Mafia oldalán 5000 és 200000 dollárnak megfelelő bitcoin közötti díjért lehetett fegyvereseket felfogadni. A letöltött adatokat az etikus hekker feltöltötte egy nyilvános weboldalra, ahonna a nyomozóhatóságok vissza tudták vezetni a szálakat Mr Allwinehoz. A bitcoin tranzakciók ugyanis végigkövethetőek a publikus blokkláncon. A kiszivárgott adatott mellett pedig a férfi email címe is előkerült.

Az adatokból kiderült, hogy a vádlott 2014-től használta a darknetet különböző illegális tevékenységekre. A blokklánc elemzésből kiderült, hogy Mr. Allwine a Besa Mafia ügyfélkörébe tartozott.

A bírósági határozat szerint Mr. Allwindénak 10-15000 dollár összegű díjat kellett volna fizetnie ahhoz, hogy megölesse a feleségét.

Végül egy scam révén oldódott meg az ügy

Időközben kiderült, hogy a Besa Mafia plafrom valójában egy átverés. Mindössze bitcoint gyűjtenek be az ügyfeleiktől, de valójában “szolgáltatást” tehát bérgyilkosokat nem közvetítenek.

Mr. Allwine ezt azonban nem sejtve átutalta a bitcoin összeget a Besa Mafia bitcoin számlára. A Besa Mafia ekkor arról tájékoztatta, hogy a kiszemelt bérgyilkosát letartóztatták. A nyomozóhatóságok ezen a szálon indultak el, kiderült ugyanis, Minessota államban ebben az időszakban nem volt hasonló ügyben letartóztatás, így minden gyanú a férfira terelődött. A nyomozás során ráadásul kiderült, hogy a meggyilkolt asszony testében nagy dózius drogot találtak, melyet Mr. Allwine szintén a darknetről szerzett be illegálisan. A Washington megyei bíróság végül gyilkosság vádjával elítélte a férfit.

A blokklánc nyomozás nem újkeletű dolog, Dániában a rendőrség több ügyet is megoldott már hasonló technikával. Ezen felül pedig az Európai Unió kutatást finanszíroz a témában, hogy visszaszorítsáka kiberbűnözést.