Európai Parlament: 1000 eurós limit az anonim kriptofizetésekre

Új törvényjavaslat került az Európai Parlament elé, amelynek célja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítása a tagállamokban. Amennyiben elfogadják, a javaslat az AML/CFT irányelvek keretében emelkedne jogerőre.

A törvényalkotók most nem kifejezetten a kriptovalutákra fókuszáltak, inkább a pénzmosás és az anonim módon tartott pénzeszközök kérdését vették górcső alá. A sajtóközlemény „Az EU új intézkedései a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen” címet viseli.

Egyértelműbb irányelvek

Magyarországon jelenleg több szabályozás létezik, amelyek a pénzmosás visszaszorítása érdekében szigorúan korlátozzák a készpénzfizetéseket. Ennek legismertebb formája talán a készpénzfizetési korlát, amelynek lényege, hogy egy ügylet legfeljebb 1,5 millió forint értékig teljesíthető készpénzben. Felmerülhet a kérdés: a kriptopénzek – természetükből fakadóan – rendelkeznek-e felső fizetési korláttal?

Többek között erre is választ adna a törvény, ha a parlament elfogadja. A javaslat a készpénzes fizetésekre 7000 eurós, a kriptovalutás fizetésekre pedig 1000 eurós felső korlátot szab abban az esetben, ha a küldő fél nem hitelesíti magát.

A sajtónyilatkozat szerint:

„Az olyan szervezetek mint a bankok, a vagyon- és kriptoeszköz-kezelők, az ingatlan és virtuálisingatlan-ügynökök, valamint a magas szintű profi futballklubok kötelesek lesznek ellenőrizni ügyfeleik személyazonosságát, a tulajdonukat és azt, hogy [adott esetben] ki irányítja a vállalatot. Emellett a tevékenységi területükön a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás kockázatának részletes típusait is meg kell majd állapítaniuk, és a vonatkozó információkat továbbítaniuk kell egy központi nyilvántartásba.”

A felső limitek bevezetése azon túl, hogy egyértelműbbé teszi a szabályozási keretrendszert, korlátozza a különböző szervezetek és vállalatok lehetőségeit arra, hogy nagy mennyiségű fizetéseket fogadjanak ismeretlen személyektől vagy felhasználóktól.

Damien Crême francia jogalkotó – aki vezető szerepet játszik az új AML-szabályozásokat illető tárgyalásokban – elmondta, egyáltalán nem céljuk a kriptofizetések betiltása. Az 1000 eurós korlátozás mindössze azokra az anonim tárcákra és azonosítatlan személyekre vonatkozik, akik esetében a személyazonosítás nem lehetséges.

Pénzmosás ellenes ügynökség indul

Az Európai Parlament 2022 júniusában 99 igennel és 6 tartózkodással megszavazta egy új ügynökség felállítását (Anti-Money Laundering Agency – AMLA), amelynek célja, hogy felügyelje és vizsgálja az AML/CFT-szabályozásoknak történő megfeleléseket.

Az AMLA feladata lesz, hogy monitorozza azokat a kockázatokat és fenyegetéseket, amelyek az EU-ból vagy azon kívülről áshatják alá a pénzrendszer stabilitását. Ezenfelül közvetlenül is ellenőrizhetik majd a hitel- és pénzintézeteket, és különféle kockázati szintek szerint kategorizálhatják azokat. A közlemények szerint feladatuk közé tartozik majd a különböző joghatóságokban működő felügyelő hatóságok közötti mediálás és vitarendezés is.

Kapcsolódó bejegyzés: Az EU tagok sürgetik a kriptókat is ellenőrző szervezet létrehozását