Ex-PayPal vezető tanácsadóként csatlakozik a 0x részvény token startuphoz

Az ex-PayPal vezető David Sacks tanácsadóként csatlakozott a 0x startuphoz, mely egy nyílt protokoll a token kereskedésre, jelentette a Fortune Magazin.

Sacks egyben a Harbor és a Craft Ventures társalapítója a Twitteren osztotta meg a hírt. A projekt célja egy részvény token szabvány kidolgozása ami gyorsabb elfogadottság növekedéshez vezethet a befektetők és a szoftverfejlesztők részéről. Az 0x protokollt Will Warren és Amir Bandeali fejlesztette ki 2017-ben és az elsődleges motiváció, hogy egy peer-to-peer token kereskedésre specializált platformot hozzanak létre.

Will Warren, az 0x CEO-ja szerint a vállalat kereskedési protokollja kifejezetten biztonságos és várhatóan egy masszív váltás fog lezajlani a jelenlegi zárt rendszerekről, amik túl vannak szabályozva, egy sokkal nyitottabb rendszerbe, ahol a kereskedési nem függ a kereskedő tartózkodási helyétől. Az 0x protokoll off-lánc ügyleteket is kínál, amivel meg lehet kerülni az Ethereum gas díjakat vagy mikor egy megbízást megváltoztatnak vagy törölnek.

A részvény tokenek egy fizikai eszköz, mint kötvény, részvény, ingatlan stb. blokklánc alapú megvalósulása és a részvénypiaci törvények értelmében szabályozás hatálya alá esik. Mivel a kriptopénzek nem esnek a részvény kategóriába ezért könnyebb azokkal nagy volumenben kereskedni a részvény tokenekkel szemben. A részvény tokeneket lassabban bocsátják ki és kezdik el listázni köszönhetően az AML/KYC megfeleltetésnek. Hogy még bonyolultabb legyen, a szabályozás országonként változik. Magyarországon egyelőre még sokan a törvényhozók közül nem is hallottak a kategóriáról ami egyébként az év elejétől kezdve kezdett elterjedni az ICO-k között.

A részvény tokenek elfogadottsága egyre nő, de még messze van attól, hogy egy lapon lehessen említeni őket a bitcoinnal. Viszont egy fokozatos átállás már megfigyelhető és az ex-PayPal vezető David Sacks szerint az ingatlanpiac lesz az első, mely először be fogja vezetni a blokklánc alapú tulajdonlási formát. Tokenizálás segítségével nő a likviditás és könnyebben lehet az eszközöket felosztani, illetve a tulajdonjog átruházása is másodpercek alatt le fog zajlani.

Júliusban a St.Aspen hotel tokenizálta a hotelét és részvénytokenként az Indiegogoval közösen értékesíti. A SIX svájci értéktőzsde operátor szintén egy részvény token tőzsde indítását tervezi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük