Exhumálnák a Quadriga kriptotőzsde vezetőjének holttestét

Nem csitul a Quadriga botrány. A kanadai bűnüldözési hivatal exhumálná a rejtélyes körülmények között elhunyt ügyvezető igazgató holttestét.

Miller Thomson, a Quadriga kriptotőzsde korábbi felhasználóinak a bíróság által kinevezett képviselője kapcsolatba lépett Bill Blair-rel, a kanadai királyi rendőrség felügyeletéért felelős tisztviselőjével, és arra kérte, hogy tisztázza, a Quadriga 2019-es összeomlását vizsgáló bűnüldözési hivatal levelét, amelyben arról írtak, hogy exhumálnák a tőzsde alapítójának, Gerald Cotten a holttestét. Nemcsak a károsultakhoz jutott el a levél, hanem kedden az ügyvédi iroda honlapján is nyilvánosságra hozták az információt.

Az ügyvédi iroda először a múlt hónapban kérte arra a kanadai rendőrséget, hogy járuljon hozzá Cotten testének felhozatalához. A kérésüket azzal indokolták, hogy így bebizonyosodna, hogy valóban Cotten van a sírban eltemetve. Ezen felül pedig végre kiderülhetne az is, hogy mi okozta a tőzsde alapítójának halálát.

Ma a képviselőtanács levelet küldött Bill Blair-nek, a kanadai közbiztonsági és sürgősségi felkészültségért felelős miniszternek. Ebben arra kérte, hogy informálja arról, hogy a kanadai királyi rendőrség még 2020 tavasza előtt exhumálja és boncolást végez Gerald Cotten vélt holttestén,” írta a levél.

A dokumentumban kitérnek arra is, hogy a felhasználók közvetlenül e-mailben írhatnak a miniszternek, ha további kérdéseik vannak, azokra a kanadai rendőrség válaszol, miközben azt is javasolják, hogy lépjenek kapcsolatba a parlamenti képviselőikkel is.

Az Ernst & Young drága mulatság

A keddi levél az Ernst & Young (EY), a Quadriga ügyével megbízott csődbiztos kérései után érkezett. A társaság, amelyet a Nova Scotia Legfelsőbb Bírósága tavaly nevezett ki a Quadriga kriptotőzsde letétjeinek visszaszerzésével, hétfőn azt mondta, hogy a bíróságtól közel 484 000 amerikai dollár jóváhagyását kérte, amelyből a szövetségi ügynökséggel való együttműködést finanszíroznák.

A jelentések szerint az Ernst & Young 2018. június 24. és 2019. december 31. között 143 348 amerikai dollárt költött “a bűnüldözési tevékenységgel összefüggésben”. Ezen felül Stikeman Elliott és Lenczner Slaght, az EY képviseletében működő ügyvédi irodák, 101375 USD és 238686 dollárt kértek szolgáltatásaikért.

Az EY szerint a számla összegének nagy részét a 750 000 dokumentum elemzése tette ki. Ezeket a vállalat egy EDiscovery Database nevű nyilvántartásba állította össze. Ezt aztán arra használtak, hogy meghatározzák mely dokumentumok felelnek meg a különböző bűnüldöző szervek igényeinek.

A folyamat során a vagyonkezelő nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy a költségeket minimalizálja és a dokumentumokat megfelelően összegyűjtse és áttekintse. Ez magában foglalta a speciális felülvizsgálatra szakosodott szerződéses ügyvédek szolgáltatásainak igénybevételét is. Ők lényegesen alacsonyabb áron érhetőek el, mint az általános bűnüldözési tevékenységeket vizsgáló más szakemberek”, írta a jelentés.

A dokumentumok nagy száma viszont azt jelenti, hogy továbbra is szignifikáns erőfeszítésekre van szükség az Ernst & Young és ügyvédei részéről. Egy közel 80 oldalas részben sorolják fel a vizsgálat során felmerült költségeket. A jelentés azonban arról nem szolgáltatott információt, hogy hány követelést nyújtottak be a károsultak, illetve hogy mennyi pénzt követelnek az egyes hitelezők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.