Ezek a legkriptobarátabb online bankok a világon

A pénzügyi rendszer folyamatosan változik, a kriptobarát online bankok pedig azon dolgoznak, hogy a pénzügyi decentralizációt sokkal több felhasználó ismerje meg és használja.

Az egyre népszerűbb online bankok a hagyományos bankrendszernél sokkal korszerűbb szolgáltatásokat kínálnak, és a közhiedelemmel ellentétben kifejezetten biztonságosnak számítanak. Ráadásul ezek a vállalatok viszonylag kevés személyzettel és bankfiókkal működnek, így jóval kevesebb költséggel kell számolniuk. Emiatt a digitális szolgáltatás sokkal olcsóbb, mint a hagyományos bankrendszer. Az alábbiakban összeszedtük azokat az online bankokat, amelyek jelenleg a legkriptobarátabb intézeteknek számítanak.

Revolut

A Revolut toronymagasan vezeti a listát. A vállalat székhelye az Egyesült Királyságban található, és számos banki szolgáltatást kínál, többek között valutaváltást, kriptopénz vásárlást és eladást, de még peer-to-peer kifizetéseket is.

A céget Londonban alapították 2015-ben, azóta pedig az ország legnagyobb fintech vállalata lett. A Brexit ellenére a vállalat megtalálta a módját annak, hogy továbbra is gyors és egyszerű hozzáférést biztosítson a nemzetközi ügyfelei számára azáltal, hogy engedélyt kapott az Európai Központi Banktól. A Revolut az évek során Európa legkeresettebb online banki szolgáltatása lett, és jelenleg 25 országban számít a legnépszerűbb digitális banknak.

A népszerű fintech cég egyébként augusztusban jelentette be, hogy engedélyt kapott az Európai Gazdasági Térségtől (EGT) arra, hogy a tagállamaiban bitcoint adjon el az alkalmazásán keresztül. Az EGT összesen 27 országot foglal magába, köztük az Egyesült Királyságot, Izlandot, Norvégiát és Liechtensteint is.

Wise

A lista második helyezettje a Wise, amely kilenc országban számít a legnépszerűbb online banknak. A londoni székhelyű vállalatot két észt üzletember alapította még 2011-ben, és jelenleg több mint 750 valuta pénzforgalmát támogatja.

A Wise 18 országban – köztük Magyarországon, Görögországban és Portugáliában – a második legismertebb online bank, míg öt másik országban a harmadik helyen áll.

N26

A harmadik legkriptobarátabb online bank a berlini székhelyű N26. A céget 2013-ban alapították, és az egységes eurófizetési térség különböző tagállamaiban, illetve az Egyesült Államokban kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A német neobank négy európai országban számít a legkeresettebb online banknak, nevezetesen Andorrában, Ausztriában, San Marinóban és Szlovéniában.

Az N26 társalapítója, Maximilian Tayenthal egyébként néhány hónappal ezelőtt elismerte, hogy prioritásként kellett volna kezelnie a bank szolgáltatásainak bővítését, beleértve a kriptovaluta kereskedelmet is. Tayenthal ugyanis az év elején megerősítette, hogy az N26 sokkal inkább a földrajzi terjeszkedésre koncentrált, mint az általa kínált szolgáltatásokra:

“Ahelyett, hogy az Egyesült Államokban kezdtünk volna el működni, a szolgáltatásokra és a kriptóra kellett volna koncentrálni. Így visszagondolva ez lett volna az okos döntés.”