Érdekes, hogy a szabályozások ellenére ezek az országok kriptobarátok

A kriptovaluta szektor térnyerésével a digitális eszközöket a befektetés mellett már az általános pénzügyi tranzakciók lebonyolítására is használják, ám a mindennapi életbe való beágyazódásuk az egyes országokban jelentősen eltér, hiszen minden kormány saját igényeinek megfelelően szabja a feltételeket. Egy új kutatás azt tanulmányozta, a kriptovaluták elfogadottságát illetően mi helyzet az egyes államokban – lássuk, mire jutottak.  

A felmérés a kriptovaluta tulajdonsok, a digitális eszközöket elfogadó vállalatok és a Bitcoin ATM-ek számát, valamint a DeFi elterjedtségét, illetve a szektorban használt kifejezések havi Google keresési volumenét vette figyelembe. Kiderült, hogy az Egyesült Államok a kriptovaluták általános használata terén globálisan az első helyen áll, majd Ukrajna, harmadik helyen pedig az Egyesült Királyság következik a sorban.

A gazdasági zavarok miatt fordulnak a kriptovaluták felé

Az USA és az Egyesült Királyság a fejlett gazdaságuk miatt kerülhetettek az élre, míg Ukrajna annak ellenére érdemelte ki a dobogóra léptetést, hogy Európa legszegényebb országaként a kriptovaluták kifejezetten jelentős szerepet játszanak az államban. Ez utóbbit alátámasztja a tanulmány további eredménye is, miszerint a felmérésben szereplő országok közül Ukrajnában birtokolnak a legtöbben kriptovalutát. Ami azt illeti, mindez egyáltalán nem meglepő, hiszen az ország jelenleg komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe, ami a helyi valuta leértékelődéséhez vezet, és arra kényszeríti a lakosságot, hogy értékmegőrző befektetésként a kriptovaluták felé forduljanak. Ezt a szempontot figyelembe véve a kutatás szerint Nigéria a következő három évben átveszi Ukrajna helyét, és amennyiben az államban a digitális eszközök használata a jelenlegi ütemben növekszik tovább, hamarosan a teljes gazdaság kriptovalutára állhat át.

Mindenesetre addig még sok víz lefolyik a Dunán, hiszen a szabályozások jelentősen befolyásolhatják a kriptovaluták elfogadottságát. A legtöbb hatóság például a piaci összeomlásra reagálva már felgyorsította a digitális eszközök ellenőrzését, amely további aggályokat vethet fel a szektor általános elismerésével kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkeink: