Ezeket az eszközöket érdemes tartani válság alatt

A héten az amerikai állampapír hozamgörbe 2005 óta először vált inverzé, azaz a tíz éves megtakarítás jelenleg már kevesebbet hoz, mint a rövidtávú befektetés. Ez pedig sokak szerint előrevetíti a következő válság közeledtét, úgyhogy felmerül, mibe érdemes fektetni, mely a válság alatt is megőrzi az értékét. 

Bitcoin, mint menedék eszköz

A bitcoin 2009-es megjelenése pont a legutolsó pénzügyi válság idejére tehető. Az elmúlt tíz év során többször is előfordult, hogy geopolitikai feszültségek hatására lokálisan vagy globálisan a befektetők a kriptopénz szektor irányába terelték a megtakarításaikat. Mivel a hagyományos pénzügyi rendszertől függetlenül működik a blokklánc technológia, egy gyors és relatív könnyű alternatívát jelent azoknak akik épp a kormányzatok okozta gazdaságpolitikai döntések elől szereték menteni a vagyonuk értékállóságát.

Amennyiben az merül fel, hogy az amerikai dollár, mint menedék valuta már nem állja meg a helyét, a bitcoin valóban jó alternatív befektetés lehet egy kellően jól diverzifikált portfólióban. Csak az elmúlt három év alatt 1200%-os árfolyam emelkedésen van túl a bitcoin, ez alapján nem tűnik rossz ötletnek a befektetés. Azonban a jelen esetben, amikor a héten megváltozott a hozamgörbe alakja, a bitcoin árfolyama pont 10%-ot esett. Ezért közvetlen piaci ellenpólusként azért nehéz beszélni a kriptopénzekről, túlságosan kihat ugyanis rájuk a szektort érintő pozitív és negatív hírek összesége.

BTC USD árfolyam

Befektetés a bitcoinon túl

Bár sokszor szoktak a bitcoinra mint digitális aranyra hivatkozni, mely védelmet nyújt egy esetleges válság alatt bekövetkező hozamveszteség ellen, nem mindenki tekint menedék eszközként a kriptopénzekre. Válság idején nem a portfólió hozam növelésére kell koncentrálni, hanem a vesztegések minimalizálására és az értékmegőrzésre. Emellett pedig természetesen egy-egy jól kiválasztott részvény akár jó beszálló pontot is mutathat, hiszen ahogy a piaci mondás is tartja akkor kell vásárolni, amikor a legnagyobb félelem van a piacon.

A Wealthy Daily magazin például két eszközt emel ki, melyek a válság idején is jól teljesíthetnek.

  • Az arany az elmúlt évtizedek során többször bebizonyította, hogy értékállóságot tud nyújtani a válságok idején. Nem kell túlbonyolítani a befektetést, elég egy olyan eszközt választani, mely jól korrelál az arany árfolyamával, ilyen például a SPDR Gold Shares (NYSE: GLD)
  • Az osztalék fizető részvények a másik eszközcsoport, mely kellő pénzfolyamot tudnak még biztosítani a legsötétebb időkben is. Azok a cégek, melyek több válság alatt is fizettek osztalékot, bebizonyították, hogy stabil működéssel rendelkeznek és valószínűleg ilyan iparágakban tevékenykednek, melyek még több tíz év múlva is léteznek majd.

Természetesen a múlt sosem garancia a jövőre, az is elképzelhető, hogy bár eddig az arany jelentette az ideális menedéket a világ pénzpiaci mozgásaival szemben, a jövőben akár a bitcoin is átveheti ezt a szerepet, ha kellő mértékben elterjed az intézményi befektetők körében is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük