Ezért függesztette fel a Coinbase a BUSD kereskedést

Nem is olyan régen szaladt körbe a közösségi médiában a hír, mely szerint a Coinbase kriptotőzsde március végefelé felfüggeszti a Binance USD (BUSD) kereskedést minden platformján. A március 13-án közzétett tweetben azt is hangsúlyozta az amerikai kriptotőzsde, hogy a felhasználók továbbra is bármikor hozzáférhetnek a már meglévő BUSD egyenlegükhöz. Alapvetően ködös, “listázási szabályokra” hivatkoztak, mint a döntés oka. De valójában valószínűleg a BUSD kibocsátója, a Paxos elleni amerikai hatósági eljárás lehet a motiváció. Mindenesetre a bejelentés után nem sokkal, elég gyorsan életbe is lépett a felfüggesztés.

A Coinbase felfüggesztette a BUSD kereskedést

Még korábban szólították fel a hatóságok arra a Paxost, hogy függessze fel a BUSD tokenek kibocsátását, mert az engedély nélküli értékpapír kibocsátásnak minősül. A New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Szakszolgálata (DFS) szerint nem igazán átlátható a Paxos kapcsolata sem a Binance kriptotőzsdéjével. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) pedig már jóval korábban közölte, hogy be fogják perelni a Paxost az illegális értékpapír kibocsátás miatt. A Paxos a támadások eredményeként február 21-én befejezte a BUSD tokenek kibocsátását. Azt vállalta azonban, hogy 2024. februárjáig folytatja a támogatását a már kibocsátott tokeneknek.

Mivel új tokenek nem kerülnek piacra, egyre inkább csökken a BUSD piaci kapitalizációja. Az év elején ez még 16,5 milliárd dollár volt, most már alig 8,4 milliárd dollár. Ami pozitív, hogy a dollárhoz kötése még mindig megvan a BUSD tokenjének, tehát veszteség még nem érte az ügyfeleket. A stabilcoinokra eléggé rájár a rúd mostanság. Még pár napja az USDC szakadt el a dollárhoz kötésétől. Azután, hogy kiderült, hogy a Circle nem biztos, hogy hozzá tud férni 3 milliárd dollárnyi tőkéhez, ami a stabilcoin mögötti fedezet egy része. Azóta viszont az USDC visszaszerezte a kötését a dollárhoz. Főleg annak köszönhetően, hogy az amerikai hatóságok jóváhagyták, hogy a Circle tőkéjének érintett részét kezelő, csődbe jutott Silicon Valley Bank összes ügyfele korlátlanul hozzáférhet betétjéhez.