A SEC alaptalan vádaskodással próbálja megszivatni a Binance.US-t

A SEC idén is azt csinálja, amihez a legjobban ért; ott köt bele a kriptovaluta tőzsdékbe, ahol csak tud. Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet ezúttal a legnagyobb kriptotőzsde amerikai leányvállalatát, a Binance.US platformot szemelte ki magának. A vád szokás szerint a “be nem jegyzett értékpapírtőzsde működtetése”. A szabályozó hatóság néhány munkatársa azt is hangsúlyozta, hogy nem tartja jó ötletnek a Binance.US azon igyekezetét, hogy a Voyager Digitals, csődbement kriptohitelező eszközeit felvásárolja.

William Uptegrove, a SEC vezető ügyvivője a Voyager Binance.US-nek történő eladásának eldöntésére irányuló csődmeghallgatáson Michael Wiles, a kriptotőzsde oldalára állt bíróval ellenkezett a kriptotőzsde állítólagos szabálytalan működéséről.

“A személyzet úgy látja, – kizárólag a jelenleg ismert tények és körülmények alapján – hogy a VGX tokenek értékesítése értékpapírügylet jellemzőivel rendelkezik” – mondta a SEC ügyvivő. “A társaság továbbá úgy véli, hogy a Binance.US be nem jegyzett értékpapírtőzsdét működtet az Egyesült Államokban”.

Wiles, A New York-i déli kerületi csődbíróság bírája a meghallgatást kezdetén felszólalt a kriptotőzsde védelmében, miszerint a SEC kevés magyarázatot vagy konkrétumot adott a Voyager eladásával kapcsolatos kifogásairól. “Ha aggodalomra találnak okot, hallanunk kell a konkrétumokat” – mondta a bíró magyarázatot követelve a SEC vádaskodásaira.

A (légből kapott) vádaskodásnak nem lett eredménye, “a bizottság nem hozott semmilyen döntést egyik kérdésben sem” – mondta a tisztviselő. “A munkatársak meggyőződései nem képviselik a bizottság [álláspontját]”.

Egy végrehajtási intézkedést a SEC részéről jellemzően a személyzet indít. A folytatáshoz azonban szükséges a biztosok többségének igenleges szavazata.

A SEC nem tudja bizonyítani a kriptotőzsde ellen irányuló állításait

“Sajnálatos, hogy a SEC munkatársa olyan állításokat fogalmaz meg, miszerint a Binance.US és a hozzánk hasonló platformok be nem jegyzett tőzsdét működtetnek, anélkül, hogy megnevezné azokat a tőzsdénken jegyzett eszközöket, amelyeket értékpapírnak tekint” – mondta a Binance.US szóvivője.

Mi, az iparágunkban tevékenykedő többi szereplővel együtt, továbbra is elkötelezettek vagyunk a szabályozó hatóságokkal folytatott konstruktív párbeszéd mellett. Támogatjuk a Kongresszus által kidolgozott és elfogadott átfogó szabályozási keretet, amely biztosítja az innováció folytatását az Egyesült Államokban.”

Uptegrove megjegyzései visszhangozzák Gary Gensler, a SEC elnökének gondolatait. A két éve megválasztott, erősen kriptó ellenes vezető szerint a kriptokereskedési platformok többségét nemzeti értéktőzsdeként kellene bejegyezni, ami azt jelentené, hogy az ügynökség által előírt közzétételi és megfelelési rendszer alatt működnének.

Gensler elnöki pályafutása alatt rengetegszer kritizálta a kriptovaluták iparágát. Többször is “spekulatív eszközosztálynak” nevezte azt és finoman óva intette az embereket attól, hogy ilyesféle “ördögtől való” eszközökbe fektessenek.

A Voyager hitelezők 97%-a támogatja a felvásárlást

A döntés a Voyager eszközeinek értékesítéséről az idei év kezdetén született meg. Egy licitálási versengést követően a Binance.US végül 1,022 milliárd dollárért nyerte el a Voyager eszközök megvásárlásának lehetőségét. A kriptobróker úgy fogalmazott, hogy a Binance amerikai leányvállalatáé volt a “legmagasabb és legjobb ajánlat”.

Brian Shroder – a Binance.US elnök-vezérigazgatója – megosztotta néhány gondolatát a felvásárlással kapcsolatban: “Az ajánlatunk tükrözi azt a mély meggyőződésünket, hogy az ügyfeleknek kell az első helyen állniuk. Ahelyett, hogy eszközeiket készpénzre likvidálnák, az ajánlatunk lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtartsák kriptovalutáikat. Ez felhatalmazza őket, hogy a jövőben ők döntsenek arról, hogy mit akarnak tenni AZ Ő eszközeikkel.

Az eszközök értékesítését a Voyager hitelezőinek túlnyomó többsége – 97%-a – támogatta. A tervet megvitató meghallgatás a harmadik napjához érkezett.