Fájni fog a bányászoknak az idei blokkjutalom felezés

Világszerte több mint fél milliárd dollárt fektettek a bányászfarmok új bányászgépek beszerzésébe a 2020 májusi blokkjutalom felezésre készülve. Mi lesz most velük az árzuhanás után?

A legtöbben már tavaly lecserélték eszközeiket új bányászgépekre

2020 májusában következik az újabb blokkjutalom felezés: 12,5 BTC-ről fog lecsökkenni 6,25 BTC-re blokkonként. A legnagyobb bányászfarmok a világ minden táján, Oroszországtól kezdve Kínáig, már a 2019-es év folyamán mindent megtettek, hogy felkészüljenek az eseményre. Mivel a régi gépek egyre kevésbé lesznek jövedelmezőek, mindenki a legújabb bányászgépekre újított be, hogy képesek legyenek versenyben maradni a teljesítményükkel.

Az új gépek nagy volumenű beszerzését már közvetett módon is láthattuk a tavalyi év végén. A hash kapacitás ugyanis már akkor kb. 30%-kal növekedett meg, azaz 90 EH/s-ről (exhash per mp) egészen 120 EH/s-re tudott emelkedni. Ez egyértelműen mutatja, hogy a bányászok nem tétlenkednek az új gépek hadrendbe állításával, és igyekeznek minél több BTC-re szert tenni még a felezés előtt.

A mostani legjobb hatékonysággal működő gépek, mint a MicroBT WhatsMiner M20S gépe vagy a Bitmain Antminer S17 gépe esetén TH/s-onként (terahash per mp) a bányászoknak kb. 20-30 dollárt kell kiperkálniuk. Ez alapján végezte el a matekot a CoinDesk is. Szerintük a tavalyi év második felében a kapacitás növekedés alapján globális szinten több, mint félmilliárd dollárt fektettek bele a bányászok a fejlesztésekbe.

Az új bányászgépek már készen állnak a felezésre, de az árzuhanás sötét felhői itt is gyűlnek

Mint ahogy említettük, a legtöbb bányász már a tavaly év során december végére beszerezte az új felszerelést, így arra már nem volt nagy kihatással a múlt heti áresés. Most már csak az a kérdés maradt, hogy a bitcoin ára a májusi felezésre milyen mértékben lesz képes visszamászni az eddigi magasságokba, és hogy ez a kapacitást milyen mértékben fogja befolyásolni.

Az biztos, hogy amennyiben a bitcoin ára nem kapaszkodik szépen lassan vissza, az új gépekbe fordított befektetések egyértelműen lassabban fogják visszahozni a rájuk fordított összegeket.

A fedezetként használt bitcoin

Az árzuhanás egyébként még egy problémát tud okozni a bányászoknak. A bitcoin korai napjaiban ugyanis sokan a frissen bányászott bitcoinjaik eladásából fedezték az operációjuk fenntartását. Ma azonban már korántsem ez a stratégiája sok bányásznak. Sokan inkább fedezetként használják a bányászott kriptopénzüket. Ezt használják fel hitelszerzésre, amelyből aztán fizetik a közüzemi számláikat, illetve a gépek folyamatos frissítését, fejlesztését. Így nem kell eladniuk a bitcoinjukat, és csatlakozhatnak a hodl mozgalmakhoz várva azt, hogy mikor lesz még magasabb az árfolyam.

A probléma azonban az, hogy ahogy a BTC 10 ezer dolláros árfolyamról mára kb. $4,500-ra esett, ez a fedezet sem úgy működik, ahogy eddig. Így számos bányász kényszerülhet arra, hogy mégis eladja a BTC tartalékokat, vagy hogy további eszközöket biztosítson fedezetként. Egyik megoldás sem igazán kecsegtető.

A bányászok helyzete májusban fog a legtöbbet változni, addig pedig még sok víz lefolyik a Dunán. Egy biztos: az új gépek már be vannak élesítve, készen a blokkjutalom felezésre. A többi a piacokon múlik.

(Borítókép: Monday Art)

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük