Fehéroroszországban a decentralizációval kerülnék meg a cenzúrát

Fehéroroszország decentralizált technológiával próbálja meg leküzdeni a cenzúrát.

A belarusz kormány minden áron próbálja megakadályozni azt, hogy az állampolgárok friss hírekhez jussanak a helyi vagy a külföldi hírportálokon keresztül. A fehérorosz sajtóorgánumok egy torrenthez hasonló technológiával kísérletezve próbálják visszaszorítják a kormány cenzúráját. Lukasenko elnök ugyanis megtagadta a hozzáférést a helyi hírlapok és portálok weboldalaihoz.

Pénteken az augusztus 8-i választásokat elcsalt Alekszandr Lukasenko által vezetett kormány bejelentette, hogy törli a külföldi újságírók helyi sajtóakkreditációit. Így az állampolgárok nem tájékozódhatnak a Fehéroroszországgal kapcsolatos hírekről. A rezsim drasztikusan lekorlátozta az interneten elérhető tartalmakat, még a Szabad Európa Rádió fehérorosz kiadásához sem férhetnek hozzá a helyiek.

A hírportálok most úgy próbálják megkerülni az állami cenzúrát, hogy mobilalkalmazásaikba integrálnak egy úgynevezett NewNode-t nevű megoldást. A NewNode egy decentralizált fájlmegosztási technológia, amely a torrent alkalmazásokhoz hasonlóan működik. A Clostra nevű kaliforniai startup által kifejlesztett szolgáltatás segítségével a telefonokon tárolt tartalmak megoszthatók a peer-to-peer módszerével. Tehát, ha a felhasználónak nincs hozzáférése egy adott weboldalhoz, de egy másiknak van, összekapcsolhatják és kicserélhetik az adatokat. Teljes internetleállás esetén azonban ez sem fog működni. Lukasenko pedig nem retten el attól sem, hogy lekapcsolja a lakosságot a világhálóról.

Szerencsére a technológia most még működik. A Clostra vezérigazgatója, Stanislav Šalunov elmondta, hogy a NewNode-nak több mint 800 000 új felhasználója lett Fehéroroszországban a választások után. Jelenleg egyébként az alkalmazás legnagyobb felhasználói bázisa itt található.

“Akkor növekedünk a leggyorsabban, amikor a legnagyobb problémákat kell megoldanunk, és Fehéroroszországban a leállások igazán jelentősek voltak”, tette hozzá Šalunov.

A Szabad Európa Rádió is a NewNode-ot integráló híroldalak között van. A cég már kiadott egy mobilalkalmazást, amelybe beépítették a megoldást. Alkalmazásuk a Fehéroroszországban is népszerűvé vált Psyphon proxy szolgáltatást is használja. Az app automatikusan csatlakozik a két szolgáltatás egyikén keresztül attól függően, hogy melyik biztosítja a gyorsabb kapcsolatot.

A független fehérorosz híroldal, a Tut.by is alkalmazza már a NewNode-t legújabb applikációjában. Sajnos azonban a NewNode sem kínál tökéletes megoldást. A tartalmat megosztó telefon ugyanis óriási mennyiségű internetes adatot használ fel, ami pénzügyi korlátot jelenthet a kisebb előfizetéssel rendelkező helyiek számára.

További érdekes cikkeink a témában:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.