Fél Petro lett a venezuelai minimálbér – nevetséges, de valóban igaz

Fél Petro a minimálbér Venezuelában, ezen most sírnunk vagy nevetnünk kellene? A dél-amerikai ország elnöke bejelentette, hogy nőni fog a jogszabályban meghatározott bérminimum. Ez ígéretesnek is hangozhat először, azonban amikor fény derül a részletekre, mindjárt más a helyzet. 

Valóban olyan remek ötlet az, hogy a kriptovilág legnagyobb bukásaként elkönyvelt kriptóval fémjelezve próbálja Nicolás Maduro jó színben feltüntetni a valójában elkeserítő hírt? De kezdjük inkább a legelején, mi is az a Petro?

2018 februárjában dobta piacra a venezuelai kormány a Petromonedát, ami az első olajfedeztű kriptovaluta lett az egész föld kerekén. Kezdetben igazán fényes jövőt jósoltak a digitális fizetőeszköznek, de amilyen szenzációs hírverést csaptak neki, éppen akkora kudarc is lett.

A kriptó teljes fedezetét eredetileg 5 milliárd hordónyi nyersolajra becsülték, de amint az később kiderült, a valóságban ez nagyjából csupán 30 millió hordó. Ebből kifolyólag ki örülne azon hír hallatán, hogy kemény és fáradalmas munkájának jutalma fél Petro lesz?

A digitális bolívar ellenfelének titulált (a verseny tétje esetleg az lehet, hogy melyik lett nagyobb fiaskó) digitális eszköznek már rég el kellett volna tűnnie a süllyesztőben. Sokan vallják ezt a véleményt, de az ország elnöke a Petro támogatóinak táborát erősíti, így továbbra is tart a megmentéséért folytatott küzdelem.

Fél Petro a minimálbér Venezuelában

Nesze semmi fogd meg jól, avagy mennyi is fél Petro?

Egy Petro sem sok, na de még fél. A minimálbér értéke ezentúl 126 venezuelai bolívar lesz (jelenlegi árfolyam szerint 10 220 forint), ami nem kevesebb, mint 18-szorosa a korábbi összegnek. Ha valaki mégis kedvet kapna a beruházásra azt BTC vagy Litecoin segítségével meg is teheti a venezuelai központi bankon vagy helyi kriptotőzsdéken keresztül.

Ahogy azt egyébként gyanítani lehetett, a lakosság sem kifejezetten kedveli a Petrót, sőt, legtöbben a létezéséről sem tudnak. Akik mégis használják, azok kedvtelésből teszik vagy rá vannak kényszerülve.