Joe, a bálna: a 9800 dolláros bitcoin csak manipuláció

Nagyjából egy hónapja bukkant fel Joe007, a bitcoin bálna, aki a Twitteren arról írt, hogy a Binance kriptotőzsde hamis kereskedési volumennel kábítja az embereket. A híres bálna most ismét előkerült és azt állította, hogy a 9800 dolláros bitcoin ralit manipulálták.  

A Bitfinex ranglistája szerint Joe007 csak az elmúlt héten 68 millió dolláros forgalmat bonyolított. Szóval nem egy kispályás bitcoin kereskedőről beszélünk.

Manipuláció a láthatáron

Amikor a bitcoin ára körülbelül 8300 dollár volt, a legnagyobb platformokon, mint például a BitMEX-en hamis megbízások tűntek fel. A hamis megbízás azt jelenti, hogy egy ideiglenes vagy szokatlanul nagy megbízást indítanak, amely megnöveli a piacot és rövid távon áremelkedést eredményez.

Joe007 szerint minden alkalommal, amikor a bitcoin ára fontos támogatási szintet ért el, nagy mennyiségű hamis megbízás jelent meg, ami tovább nyomta felfelé a piacot. Joe007 szerint a piac sohasem tanul.

A kereskedő azt írja:

„Az emberek nem gondolnak magukra, nem gyűjtenek elsődleges forrásokból adatokat, nem elemzik ki azokat, csak megpróbálják lekörözni a sokszor képzeletbeli nyájat, amelyet a manipulátorok teljes mértékben kihasználnak.

A hét elején a Joe007 azt sugallta, hogy nincs elegendő fiat beáramlás a bitcoin piacra ahhoz, hogy a közelmúltbeli fellendülést szerves ármozgásnak lehessen leírni. Persze ez nem jelenti azt, hogy a bitcoin rali megtorpanna, még akkor sem, ha az áremelkedés alapja csak manipuláció volt. Viszont egy ilyen szintű növekedés hosszútávon nem tartható fenn.

Valós áremelkedés bálnák nélkül

A történelemben már többször láthattuk, hogy mind a visszaesések, mind pedig az emelkedések az elemzők várakozásaival ellentétben hosszabb ideig is eltartottak. Ha a bálnák közbeavatkozása rásegít az emelkedésre, akkor ezt látva a magánbefektetők is beléphetnek a piacra és az már nem lesz manipulált rali.

Joe007 azt is megjegyezte, hogy

A kriptojátékosok tízmilliárd spekulatív értéket tartanak shitcoinokban, és még mindig azt várják, hogy valaki 1000%-kal felnyomja azokat. Szerinted honnan jön a pénz az őrült nyereség biztosításához? Úgy tűnik, hogy nem áramlik be elegendő fiat, a BTC árának felpumpálásához.”

A kriptopiac most arra vár, hogy hogyan fog a BTC ára alakulni, a májusi bitcoin jutalom felezéskor.

A bitcoin ára a közelmúltban elérte a 9 850 dollárt is. Ezt javarészt az altcoinok irányították úgy, mint az ethereum vagy a bitcoin cash, amelyek ára 50%-kal emelkedett. Amíg viszont a BTC nem üti meg a 10 000 dollárt, addig korai lenne egy virágzó altcoin szezon kezdetét hirdetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.