Jöhet a félelem és reszketés a bitcoin piacán

A jelenlegi piaci hangulat extrém félelmet mutat a kriptopénz piacon a Crypto Fear & Greed Index, az a Félelem és Kapzsiság Index alapján.

Az Alternative.me által közölt Crypto Fear & Greed Index azt méri, hogy milyen a piaci hangulat a kriptopénz piacon: félelem vagy kapzsiság jellemzi a befektetők általános hozzáállását a kereskedéshez.

Az index szerdán extrém alacsony szinteket ütött meg, utoljára 244 nappal ezelőtt volt ilyen alacsonyan a mutató, tavaly december 13-án. Az alacsony index azt mutatja, a befektetők nagy félelemben vannak. Tavaly decemberben ilyenkor a bitcoin árfolyama éppen 3000 dollár körül araszolt, megközelítve a két éves minimum árfolyamot.

Félelem és reszketés

Érdekes, hogy most ennyire leesett a kereskedők érzelmi hangulata, mert mindössze 1 héttel ezelőtt, augusztus 6-án az index 66 pontos szintjével a befektetők éppen hogy kapzsi hangulatban voltak. Az index pontszámában bekövetkezett hirtelen esés összecseng azzal, hogy a bitcoin árfolyam is beesett és már 10 ezer dollár alatt kereskedik a legnépszerűbb kriptopénzt.

Az Alternative.me elemzése szerint lehet, hogy eljött most egy jó vételi lehetőség, mert az elmúlt hetek általános “kapzsi” szemlélete már előrevetítette, hogy itt az ideje a korrekciónak.

Az Alternative.me indexe 0 és 100 között mutatja, hogy a kereskedők hangulata inkább a félelmet vagy inkább a kapzsiságot tükrözi. A nulla extrém félelmet mutat, a 100 pedig extrém kapzsiságot. A platform öt mutató alapján számolja ki a Fear & Greed Index mutatószámát: a volatilitás (25%), a piaci momentum / volumen (25%), közösségi média bejegyzések (15%), kérdőívek (15%), piaci dominancia (10%) és a folyamatban lévő trend (10%) alapján.

Érdekes összevetni, hogy mindeközben a Coinbase adatai szerint a nagy bitcoin tulajdonosok (akik a felső 10%-ba tartoznak) nagyobb része, 67%-a épp most kezdett bitcoint venni a piacon. Talán véletlen ez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.