Félelem, gyűlölet, lehetőségek: a Bitcoin zuhanás reakciói

Az elmúlt 24 óra az egyik legsúlyosabb árzuhanás volt, amit a kriptotraderek valaha megtapasztalhattak. Pár hete lógott már a levegőben, de november 19-én a rossz válságosba fordult, ahogy a Bitcoin 4,500$ alá esett, és rántotta magával a többi kriptovalutát is. Néhány embernél pedig ez volt az utolsó csepp a pohárban: másoknak csak extra lelkesedést adott az újabb befektetésekre.

Aki kriptovalutákkal foglalkozik, az általában nem unatkozik, de azért a november 19-ei események talán még a legnagyobb kalandvágyóknak is sok volt. Nem ez az első alkalom, hogy a kriptovaluták ára jelentősen esett, de a jelenlegi zuhanás már egy meglévő, egész hetes értékcsökkenést követett. A borús hangulatot pedig semmi más nem mutatja jobban, mint hogy még a zuhanással általában együtt járó, néha morbidba csapó Twitter reakciók is hiányoztak. Ha az emberek már a mémekkel is felhagynak, akkor igenis probléma van.

Akiknek itt telt be a pohár

“Most az együttérzés, a türelem és a tisztelet ideje jött el” írta a Twitteren Andreas Antonopoulos. “Rengeteg ember veszített el rengeteg pénzt. Rajtuk nem segítenek az üres ígéretek vagy a mémek, és az sem, ha elkezdjük kritizálni a döntéseiket.”

És nem egy olyan ember volt, aki súlyos döntéshez jutott el. Feladni az egészet, és soha többé, még bottal sem pöcköli az egész mozgalmat és technológiát – végleg mindent otthagyni.

A 4chan /biz/ üzenőoldalán hasonlóan szomorú volt a hangulat:

“Kész, vége, eladtam” írta az egyik posztoló, és egy füvező Elon Musk képet is mellékelt az üzenete mellé.

“Szabad vagyok. Végre megszabadultam ettől a pokoltól és átveréstől… Egy ideig móka és kacagás volt az egész, de most már inkább csak egy rossz vicc. 15 ezerért vettem BTC-t. Nincs olyan ember a világon, akire nincs hatással az, amikor végig kell néznie, ahogy a pénze semmivé foszlik. Ugye tudjátok, hogy 3 ezerig fogunk menni? Hagyjuk már ezt a hülyeséget, és ismerjük be: a medvepiac itt marad, legalább 2020-ig.”

És akik a lehetőséget látják a Bitcoin zuhanás idején

De persze ha mindenki fejvesztve menekülne, akkor már rég a kripto teljes bukásáról kéne, hogy cikkezünk. Ez azonban még nincs itt – sőt, néhányan kifejezetten most látnak lehetőségeket a kriptovalutákban. Főleg azok, akik tavaly kimaradtak a buliból, most hirtelen, az eddig csendben gyűjtögetett fiat pénzeiket már el is kezdték befektetni.

Félelem, gyűlölet, lehetőségek: a Bitcoin zuhanás reakciói

Azonban azt, hogy pontosan hol is fog megállni a Bitcoin zuhanás, nem tudhatjuk. A 4 500$ körüli ár még nagyon csábító sok befektető számára, de hogy ha ennél lejjebb megy az érték, akkor már kérdésessé válhat a helyzet a számukra is.

A teljes káosztól még messze járunk, hiszen a legtöbb befektetőben volt annyi racionalitás, hogy csak annyit fektet be, amennyinek elvesztést még kibírja. De azoknak, akik nem voltak elég körültekintőek, most egy ideig fájdalom és megbánás jellemzi majd a mindennapjait.

A másik probléma a személyes veszteségeken túl pedig a potenciálisan eltűnő állások, amennyiben az olyan vagyoneszközök, mint pl. az ethereum, nem képesek a lábukra állni. Az egyik ICO, akik idén gyűjtötték össze a szükséges tőkéjüket, már kijelentette, hogy valószínűleg nem fogja tudni kifizetni a dolgozók fizetéseit, amennyiben az ETH ára nem kezd újra növekedni.

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

Vannak, akik sírnak most, vannak, akiknek most lett teljesen elege, és vannak, akik csak az adrenalint érzik, és örülnek az izgalomnak. Egy biztos: az év elején senki nem gondolta, hogy így zárjuk az évet, bár azt se feledjük, enyhe vigaszként, a múlt évi ralinak 33 napra volt szüksége, hogy csúcsra érjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.