Kivérezteti a kínai jegybank a tőzsdén kívüli kriptovaluta piac szereplőit

Újabb csapást mért a tőzsdén kívüli (OTC) kriptovaluta kereskedőkre Kína központi bankja, a Kínai Népi Bank (PBOC) miután elkezdte feketelistázni a régió OTC-kereskedőinek bankszámláit.

A feketelistára tett szereplők legalább öt évig nem hajthatnak végre online tranzakciókat vagy használhatnak kereskedelmi bank által kibocsátott bankkártyákat. Több ilyen nagy kriptovaluta kereskedő a szigorítás hatására állítólag inkább bezárja vállalkozását, írja a helyi WuBlockchain sajtóorgánum.

A PBOC sarokba szorítja az OTC kriptovaluta kereskedőket

Az év eleje óta a kínai jegybank prioritása a pénzmosás visszaszorítása az országban, aminek érdekében több nagy kereskedelmi bankkal együttműködve sorra fagyasztja be a bankszámlákat ott, ahol felmerül a gyakran illegális tevékenységhez köthető tőzsdén kívüli kriptovaluta adásvétel.

A listázás már a legelső gyanús tranzakció után megtörténhet. Amennyiben egy kereskedelmi bank rendszere gyanús kriptovaluta vásárláshoz köthető tranzakciót észlel, akkor az köteles jelentést tenni a regionális központi bankok felé. A felülvizsgálatot követően a PBOC ezután megosztja a feketelistán szereplő számlákat az ország összes bankjával, ezáltal akadályozva az OTC-kereskedőket más bankoknál való számlanyitásban.

Az új szabályozás eredményeként számos kriptovaluta OTC-kereskedő inkább még azelőtt felhagy a tevékenységével, mint mielőtt a PBOC célkeresztjébe kerülne.

A Huobi OTC kereskedési deskje ugyanakkor megjegyzi, hogy a listázás nem vonatkozik a mezei kriptovaluta adásvételi tranzakciókra: “A normális kriptovaluta tranzakciók nem illegálisak, és csak azokat fagyasztják be, amelyek illegális pénzhez és tiltott eszközök mozgatásához kapcsolódnak.”

Ennek ellenére az egységes banki szabályok hiánya miatt egy Kínában törvényesen tevékenykedő OTC-kereskedő könnyen feketelistára kerülhet még annak ellenére is, hogy nem hajtott végre illegális kriptovaluta tranzakciókat.

Ráadásul a kriptopénz szektor továbbra is zavaros területnek számít az országban. Tavaly októberben Hszi Csin-ping kínai elnök ugyan további blokklánc technológiai fejlesztéseket sürgetett az ország különböző gazdasági szektoraiban, de ettől még a kriptovaluták használatát, különösen a Bitcoinét, elítéli.

Amíg Kínában az alulról építkező mozgalomnak is tekinthető decentralizált kriptográfiai eszközöket inkább tiltja a vezetés, addig a digitális jüan bevezetéséhez minden lehetséges támogatást megad, amit április óta több kínai városban is tesztelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük