Figyelmetlen felhasználók vagy trükközés? Így nyúlja le a Wirex a kliensek bitcoinját

Volt bitcoin, nincs bitcoin. Egyre több felháborodott felhasználó jelzi, hogy a Wirex-en tárolt bitcoinja egyszerűen köddé vált. A platform a felhasználói feltételekre hivatkozik, a kliensek értetlenül állnak a sokszor több millió forintos kezelési költségek mellett. Az ügyfelek a figyelmetlenek vagy a Wirex trükközik?

Egyre több magyar kriptós keres meg minket vagy éppen panaszkodik a közösségi média felületein azzal kapcsolatban, hogy a Wirex-en tárolt bitcoinja egyik napról a másikra eltűnt. A legtöbb esetben nem néhány szatosiról van szó, hanem akár több millió forintnyi kriptovalutáról. Elsőként sokaknak a kibertámadás juthat eszébe, a helyzet viszont az, hogy a pénzt a Wirex nyúlja vonja le mégpedig tárolási költség gyanánt. De hogyan lehetséges ez? A kulcsszó az inaktivitás.

Sokan – köztük rengeteg magyar is – tartja a pénzét HODL-ként a Wirex-en és nem mozgatja azt. Nem indít semmilyen ügyletet, nem fizet a számlához igényelhető kártyával sehol, hiszen hosszú távú befektetésként gondol a bitcoinra. A bökkenő csak ott van, hogy sem a Wirex-en, sem más centralizált tőzsdéken nem szabad nagyobb összegeket tartani, főleg nem hosszú távon. Bármi történhet, lásd az FTX bedőlését, egy esetleges kibertámadást, és akkor még nem beszéltünk a szolgáltatók sokszor döbbenetes felhasználási feltételeiről, ami a Wirex esetében is a gond okozója.

Sokba kerül az “alvó” számla

A helyzet ugyanis az, hogy a Wirex 30 pontos, 5080 szavas (nem hosszú) felhasználási feltételeiben azt írja, hogy az inaktív számlákra tárolási díjat vet ki. Ez még nem is lenne újdonság, hiszen több szolgáltató vagy éppen bank is belengetett már hasonlót. A gond csak az, hogy a Wirex esetében irgalmatlanul sok pénzről van szó. A szóban forgó összeg akár napi 0,003 BTC is lehet, ha a fiók 18 hónapig inaktív marad. Ha ezt a mai bitcoin árfolyammal dollárra számoljuk akkor az egyenlegről levonhatnak akár NAPI 130 dollárt is. Ha ezt megszorozzuk 30 nappal, akkor 3900 dollárunk bánhatja. Vérlázító, ez tény.

A tárolási díj az “alvó” számlákra vonatkozik, azaz azokra a számlákra, amelyek hosszú ideje inaktívak. Két különböző szint létezik: a 9 és legfeljebb 18 hónapja inaktív számlák. A tárolási díj a fiat számlák esetében 5 dollár havonta. A kriptovaluták esetében azonban a fix díjon felül az egyenleg 0,20 százalékának megfelelő összeg. A 18 hónapnál hosszabb ideje inaktív számlákra 0,003 BTC/nap díj vonatkozik. A Wirex az első díj levonása előtt 30 nappal értesíti az ügyfelet a felmerült költségről, többen viszont arra panaszkodnak, hogy semmilyen figyelmeztetést nem kaptak. Tapasztalatból mondjuk, hogy ez az e-mail szinte mindig a postafiók spam levelei között végzi, hiába küldték el a figyelmeztetést a felhasználóknak.

A Wirex egyébként a tárolási díj “trükkel” a felhasználóit arra akarná ösztönözni, hogy folyamatosan használják a számlájukat. Többen persze panasszal fordultak a felület ügyfélszolgálatához és átverésről, csalásról írtak, a gond csak az, hogy nem szó sincs erről, habár vitatható, hogy mennyire korrekt ekkora összeget lehúzni az ügyfelekről naponta. A Wirex azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy indítsanak csak egyetlen tranzakciót, legyen az befizetés, kivétel, átutalás vagy bármi, hiszen ezekben az esetekben a számla aktív marad és nem kerül kivetésre tárolási díj. Sokaktól viszont már több millió forintnyi BTC-t vontak le “storage fee” néven.

A banki szabályozás nem vonatkozik a Wirex-re

Egy kedves Olvasónk jelezte felénk, hogy már ügyvédhez fordult az ügyben, hiszen több mint 10 millió forintot vontak le az egyenlegéről. A Wirex ügyfélszolgálatánál természetesen panasszal élt, de azt választ kapta, hogy a felhasználási feltételekben feketén-fehéren le van írni, hogy a szolgáltató milyen díjakat követelhet a felhasználóktól. Ha nem olvasta el, hát így járt.

A kétségbeesett felhasználók sokszor a bank és pénzintézetek európai szabályozására hivatkoznak, a gond csak az, hogy a Wirex nem bank, így banki eljárást nem fog ellene indítani senki. Bár nyilván mindenki küzdene az utolsó erejével is azért, hogy visszaszerezze a pénzét, erre nem sok esély van. Az első panaszosok még 2021-ben jelezték, hogy elképesztő összegbe került a figyelmetlenségük, sajnos ezzel jogi csatát nem lehet nyerni. Amikor valaki számlát nyit náluk, azzal egyidejűleg elfogadja a feltételeket. Abban pedig világosan le van írva, hogy milyen költségekre lehet számítani, ha bizonyos kikötéseknek nem tesz eleget.

Csak azt tudjuk javasolni minden Olvasónknak, hogy mielőtt bármilyen fizetési platformra, tőzsdéhez regisztrálnának, alaposan olvassák el a feltételeket, leginkább a költségekre “fee” vonatkozó részt, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket. A másik tanácsunk – amit folyamatosan hangoztatunk – pedig az, hogy aki HODLERkedni akar és nagyobb összeget kíván hosszabb ideig birtokolni, tartsa a kriptóját valamilyen letétkezelő nélküli tárcán. Ezekről a tárcákról már számtalan alkalommal írtunk, részletesebben a következő cikkekben tájékozódhattok: