Finnország 2700 dán kereskedő adataid osztotta meg a dán adóhatósággal

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A finn adóhatóság 2700 dán kereskedő adatait osztotta meg a dán Skattestyrelsen (SKAT) adóhatósággal.

A sajtóközlemény szerint a kereskedők, egy meg nem nevezett finn váltót használtak 102.7 millió dán korona értékű (mintegy 4.5 milliárd forint) bitcoin adásvételére 2015 és 2017 között. A befektetők egy része 10 000 és 1 000 000 korona között kereskedett, míg a többség kevesebb mint 10 000 korona (430 000 forint) alatt. Nagyon kevesen vásároltak 1 000 000 korona (43 millió forint) fölött.

“Most azonosítjuk be az állampolgárokat … Ha valami nem egyezik, akkor felkeressük őket és több információt kérünk tőlük,” írja a közleményben Karin Bergen adóigazgató.

“Ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. Habár viszonylag kicsi bitcoin váltó, az információ nagyon értékes, mivel tisztán mutatja a trendeket és mintákat. Az adatbányászatból nyert információ, a szegmensek és módszerek ismeretével sokkal felkészültebbek leszünk a területen …,” folytatta Bergen.

banner

A dán 1903 adótörvény értelmében a bitcoin egy adóköteles eszköz, ami adó befizetését igényli meg minden bitcoinnal vásárolt és újraértékesített termék után, és az 53 százalékos nyereségadó tárgyát képezi.

Még 2016-ban az amerikai adóhatóság követelt hasonlót a Coinbase váltótól, hogy szolgáltassa be 480 000 amerikai állampolgár adatait.

A kérvény benyújtását 12 hónapos jogi csatározás követett, amit a Coinbase részben megnyert azzal, hogy elismerte a felhasználóinak személyes adatainak védelmére vonatkozó jogát. Amikor az ügy lezárult, a Coinbase-nek már csak annak a 14 000 felhasználójának személyes adatait kellett beszolgáltatnia, akik 20 000 dollár fölött kereskedtek.

Magyarországon a bitcoin nem tekinthető értékpapírnak és vásárlása nem adóköteles. Amennyiben viszont a megvásárolt bitcoin később törvényes devizára/valutára történő átváltása során nyereséget ér el, akkor már adóköteles.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.