Kína: A bitcoin előretörése húzza magával a digitális jüant is

A kínai központi bank szerint az egyre növekvő érdeklődés a saját digitális valuta projektjük iránt jórészt a bitcoin feltörekvésével magyarázható, annak ellenére is, hogy a kommunista országban a kriptovaluták hivatalosan be vannak tiltva.

Úgy tűnik tehát, hogy a kriptovaluták egyre növekvő térnyerése a saját versenytásaik malmára is hajtja a vizet, hiába működnek a CBDC-k (központi bank által kibocsátott digitális valuta) teljesen ellentétes elven. Míg a kriptovaluták azon kívül, hogy blokklánc technológián alapulnak, a biztonságosságuk, az anonimitásuk és a központosítottság teljes mellőzése miatt lettek népszerűek, a CBDC-k egyenesen az adott ország jegybankjának totális kontrollja alatt állnak, pont, mint a hagyományos értelemben vett pénz.

A digitális jüan fontos szerepet játszik Kína okosváros koncepcióiban is, melyekkel teljesen készpénz mentesíteni kívánják a gazdaságot. Kínában egyéként már ma is rendkívül népszerűek a különböző mobilfizetési szolgáltatások és digitális pénzügyi megoldások, mint például a Jack Ma vezette Ant Grouphoz tartozó AliPay, azonban a kínai párthivatalnokok már régóta nem nézik jó szemmel ezeknek a többé kevésbé független szolgáltatóknak az egyre nagyobb térnyerését.

Valószínűsíthető tehát, hogy mint azt sok elemző régóta állítja, sokkal inkább a párt szigorú, mindenre kiterjedő ellenőrzésének és irányításának fenntartása, illetve a digitális jüan külföldi használóin keresztül Kína hatalmának kiterjesztése áll a digitális pénz mögött, mintsem valódi pénzügyi innovációs törekvések.

A PBoC (People’s Bank of China) igazgatója Wang Xin, kiemelte továbbá, hogy a digitális jüan iránti érdeklődés azért is nő, mert egyre több külföldi központi bank is saját CBDC projektet indít, a kínai siker mintájára. Propaganda vagy nem, objektívan kijelenthető, hogy a digitális valuta technológia területén Kína jelenleg valóban világelső. A digitális jüant már tavaly óta tesztelik és emberek tízmilliói használják aktívan nap mint nap, míg az amerikai FED például még mindig csak barátkozik a témával, sokszor kétértelmű, szkeptikusságot is tartalmazó kijelentéseket téve.